Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Za poginule branitelje i hrvatske generale

26.01.2011. 23:00
Za poginule branitelje i hrvatske generale


Udruga “Žene u Domovinskom ratu Zadar” treću je godinu zaredom održala molitvenu hodnju “Koracima nade u istinu”, od Islama Latinskog preko Paljuva do Pridrage, a u povodu osamnaeste obljetnice vojno-redarstvene oslobodilačke akcije Maslenica. Hodnja se organizira u spomen na sve poginule hrvatske branitelje u ovoj akciji i za hrvatske generale koji su akciju planirali i izveli, a to su bili generali Janko Bobetko, Mladen Markač, Ante Roso, Mirko Norac i Ante Gotovina. Molitvena hodnja je organizirana uz potporu Udruge zadarskih tenkista, zadarske HVIDRA-e, Udruge branitelja i dragovoljaca Pridraga i Udruge branitelja i dragovoljaca Paljuv.
Hodnja je otpočela blagoslovom svećenika don Zdravka Katuše kod spomen-obilježja na Zelenom hrastu te se krenulo dalje prema Kašiću i Smilčiću. Hodočasnice i hodočasnici su putom molili Marijin križni put i čitali imena poginulih branitelja na spomen-obilježjima. Općina Posedarje je u Kašiću organizirala marendu za sudionike hodočašća.
Dalje se hodalo prema Paljuvu gdje je u osnovnoj školi održan ručak uz pomoć Općine Novigrad i u organizaciji Udruge branitelja Paljuva i Mjesnog odbora Paljuv. Potom je hodnja preko novigradskog groblja nastavila prema Pridrazi, gdje u crkvi Svetog Martina održana služba riječi koju je predvodio don Jure Zubčić. Priređen je domjenak u kripti Gospe od Ružarija i pročitano je svjedočanstvo Blaženke Zubčić koje je nedavno objavljeno u najnovijoj knjizi iz serije “Koracime nade u istinu” “Moja priča za vašu istinu”.
Iz Udruge “Žene u Domovinskom ratu Zadar” poručuju da su odlučne u svojoj nakani da ovu molitvenu hodnju održe i učine tradicionalnom.