Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na mjestu korektora najvažnija je koncentracija

26.01.2012. 23:00
Na mjestu korektora najvažnija je koncentracija


Trebat ćemo se što bolje uigrati, a to bi mogao biti problem ne budemo li imali dovoljno utakmica – kaže Jerbić
Iako bi za rubriku najveći pehist prvog dijela sezone na Stanovima bilo više kandidata, po našoj procjeni prvo mjesto pripalo bi Juri Jerbiću. Nakon što je posljednjih sezona stalno u prvoj momčadi, jedini je iz svoje generacije (1990.) dobio tu priliku, Jerbić nije imao stabilnost forme. Tako je malo bio na klupi, pa malo u momčadi. Konačno, početak sezone dočekao je na zadnjem veznom i dvoboje protiv Lučkog, Hajduka i Varaždina odigrao na visokoj razini. Dogodilo se potom 4. kolo i domaći dvoboj s Lokomotivom. Završilo je 3:0 za Zagrepčane, a Zadar je osim bodova nakon te utakmice ostao i bez Jerbića. Istina, nitko nije očekivao da će to biti posljednja Jerbićeva utakmica u polusezoni.
– Protiv Lokomotive sam ozlijedio gležanj i kad sam zaliječio ozljedu javio se problem s mononukleozom koja me bacila u krevet. Osjećao sam toliku iscrpljenost da sam jedino mogao ležati. Čini se kao da imate gripu, ali gripu koja traje nekoliko mjeseci – kaže Jerbić koji ima velika očekivanja u nastavku sezone.
Dva mjeseca treninga
– Počtak sezone je bio jako dobar i bio sam sretan zbog mjesta koje sam imao u prvoj momčadi. I Zadru je dobro krenulo, nakon tri kola imali smo sedam bodova, pobijedili smo Hajduk i sve se činilo super. Kad ono Lokomotiva i sve što je s tom utakmicom došlo, kako za mene tako i za momčad. Zato jedva čekam proljeće i nove utakmice.
S obzirom da jesenas mjesecima nije trenirao Jerbić je ove zime radio i dok je momčad bila na odmoru.
– Počeo sam s treninzima početkom prosinca. Radio sam po posebnom programu sa Ferdom Milinom i Edijem Stipićem. Još nisam potpuno spreman, ali ovo je za sada dovoljno za ono što imamo na pripremama.
Zadrani su se u Rovinju nadali utakmicama, ali nakon što je otpala mogućnost igranja s klubovima iz inozemstva igračima su preostali samo treninzi.
– Šteta zbog tih utakmica, ali tu ne možemo ništa učiniti. Ostaje nam spremati se najbolje što možemo i tražiti protivnike iz Hrvatske.
Dobar raspored
Jedinu trening utakmicu Zadar je odigrao na Poljudu protiv Hajduka (0:0). Jerbić je protiv Splićana igrao na poziciji korektora i čini se da mu je Zebić namijenio upravo to mjesto u nastavku sezone.
– Do sada sam uglavnom igrao na zadnjem veznom, ali s obzirom na manjak igrača u obrani moguće je da ću igrati i na korektoru. Odgovara mi i ta pozicija, igrao sam je u mlađim kategorijama i očekujem da neće biti problema.
Mjesto posljednjeg čovjeka obrane možda i najodgovornija pozicija u momčadi.
– Znam što se traži od korektora i zato svaki trening idem maksimalno. Najvažnije je biti koncentriran cijelu utakmicu i u svakom trenutku znati kako postaviti zadnju liniju. Trebat ćemo se što bolje uigrati, a to bi mogao biti problem ne budemo li imali dovoljno utakmica.
Premda se jesenas pokazalo da je pojam dobar ili loš raspored, kad je Zadar, u pitanju doista relativan Jerbić smatra da na proljeće neće biti tako.
– U prva četiri kola imamo tri domaće utakmice na kojima praktički možemo osigurati ostanak i mirnije ići prema kraju sezone. Ako se to ne dogodi moglo bi biti muke do zadnje utakmice. Ispada pet kluba, a to je skoro trećina lige…


 PROTIVNICI IZ NIŽEG RANGA


Zadrani su u potrazi za protivnicima za treninig utakmice u Istri. Tako su za sada dogovorene dvije utakmice, obje u subotu. Igrači koji bi se mogli nazvati prvom momčadi igrat će u 14 sati protiv Grobničana dok će ostatak momčadi igrati u 12 sati protiv četvrtoligača Istre. Riječ je o protivnicima koji su kvalitetom daleko od onih s kojima su Zadrani prvotno planirali igrati (Koper, Olimpija, Željezničar).




 POČEO POSTUPAK LICENCIRANJA


Početkom godine za klubove Prve, Druge i Treće HNL uobičajeno počeo je teći rok za pripremu i dostavu molbi i potrebne dokumentacije za dobivanje licenci za natjecanje u idućem prvenstvu (natjecateljska godina 2012./2013.). Jedinstveni rok za podnošenje molbi za natjecanje u UEFA, Prvoj i Drugoj HNL je 31. siječnja, a za klubove koji žele licencu za Treću HNL 15. veljače 2012. godine s time da se nakon toga roka dostavlja samo dopuna financijske dokumentacije koja u Odjel za licenciranje mora stići do 1. travnja. Novim Pravilnikom o licenciranju malo su izmijenjeni rokovi u donošenju odluka po podnijetim molbama u odnosu na prethodne godine. Tako je utvrđeno da Komisija za licenciranje klubovima koji u potpunosti izvrše sve obveze iz pet kriterija (sportski, infrastrukturni, kriterij administracije i stručnog osoblja, pravni i financijski) licencu dodijeli do 10. travnja za natjecanje UEFA-e, Prve i Druge HNL, a za igranje u Trećim ligama do 30. travnja. Oni koji ne ispune sve uvjete u prvom stupnju moći će do 25. travnja podnijeti žalbe i ispuniti uvjete za UEFA, Prvu i Drugu HNL, a za podnošenje žalbi za nastup u Trećim ligama rok je 15. svibnja 2012.