Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ocu sjekirom smrskao glavu jer mu nije dao lijek?

26.01.2012. 23:00
Ocu sjekirom smrskao glavu jer mu nije dao lijek?


Nakon što je u srijedu iznio svoju obranu, trostruki ubojica Vladimir Čulina Čuki (41), koji je noć ranije sjekirom izmasakrirao svog oca Stanka (62) u obiteljskoj kući u Pridrazi, zadržan je u istražnom zatvoru.
Sudac istrage Antun Klišmanić, Splićaninu sa zagrebačkom adresom i umirovljenom HRVI, odredio je jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo i to bez mogućnosti izlaska uz jamčevinu.
Uhićen je u utorak, sat vremena iza ponoći, nakon što je sam nazvao Centar 112 i priznao stravični čin. Obranu je iznosio satima u nazočnosti branitelja po službenoj dužnosti Ante Krajine, a kao motiv ubojstva kakvo zadarski kraj ne pamti, naveo je svađu s ocem oko terapije koju je uzimao po naputku psihijatara. Ispričao je da su se upravo zbog lijekova koje po psihijatrijskoj dijagnozi uzima već godinama, on i otac žestoko posvađali i prije mjesec dana, kada su iz Splita došli na djedovinu u Pridragu. Navodno mu je otac branio uzimanje lijekova govoreći kako mu je dobro i bez njih, što je kod njega rezultiralo krizom. Prema njegovoj priči, upravo takva situacija odigrala se i kobne noći s ponedjeljka na utorak. Otac ga je unatoč krizi uvjeravao da mu tablete ne trebaju i posavjetovao da pođe na spavanje. Poslušao ga je, no san mu nije htio na oči, pa se ustao i ocu, koji je spavao na kauču u dnevnom boravku, pokušao objasniti da ne može prebroditi krizu bez tableta. Kad mu je otac odbio reći gdje su njegovi lijekovi, izišao je u dvorište, uzeo sjekiru i oštricom izudarao oca po glavi. Nakon desetak zamaha, shvativši što je učinio, okrenuo je broj 112 i mirno dočekao policiju.
– Psihijatrijsko vještačenje naložit će se nakon dokaznih radnji i ispitivanja svjedoka, a ovisno o rezultatima, potom će se odlučiti hoće li osumnjičenik biti prebačen na psihijatrijsko liječenje u za to specijaliziranu ustanovu ili će biti zadržan u zatvoru do suđenja – kažu u Županijskom državnom odvjetništvu gdje Čulinu u ovom trenutku tretiraju kao i svakog drugog optuženika za isto djelo, iako mu je prije 14 godina utvrđena teška psihijatrijska dijagnoza zbog koje se kasnije deset godina liječio u Psihijatrijskoj bolnici zatvorenog tipa. Vještačenje je provedeno u Vrapču gdje je, tada 30-godšnji Čulina, završio nakon što je sa zadnjeg sjedišta automobila u prosincu 1998. godine hicima u glavu likvidirao Roberta Širinića Šimu i Dalibora Sablića Dalu u Splitu. Prethodno ih je osumnjičio za prodaju heroina njegovu bratu.
Ukoliko se psihijatrijskim vještačenjima utvrdi da je Čulina osoba s psihičkim poteškoćama, na Županijskom sudu u Zadru sudit će mu se prema Zakonu o osobama s duševnim smetnjama. U tom slučaju može biti proglašen krivim, ali će umjesto u zatvor biti upućen na liječenje u neku od psihijatrijskih ustanova zatvorenog tipa.