Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Potrebno izbjegavati sebičnost i uvažavati darove drugih

26.01.2012. 23:00
Potrebno izbjegavati sebičnost i uvažavati darove drugih


Ne smijemo se uzoholiti i ono što nam je darovano precijeniti i prenaglasiti. Od Boga dolazi jedinstvo, ističe o. Jozo Milanović


“Svi ćemo se izmijeniti pobjedom Gospodina našega Isusa Krista” geslo je ovogodišnje molitvene osmine za jedinstvo kršćana, koja se odvija svake godine od 18. do 25. siječnja. Tradicionalno se ova molitva godinama naizmjence održava u katoličkoj i pravoslavnoj crkvi u Zadru. Ekumenski molitveni susret u svjetskoj osmini molitve za jedinstvo kršćana ove godine održan je nedavno u crkvi sv. Ilije proroka, u Zadru, gdje je o. Petar Jovanović, paroh služio “Moleben” – molitvu za blagoslov nove godine. Propovijedao je o. Jozo Milanović, OSB, iz Samostana sv. Kuzme i Damjana na Ćokovcu. Susret su organizirale Zadarska nadbiskupija i Pravoslavna crkvena općina sv. Ilije.
– Tema ovogodišnje molitvene osmine je “Svi ćemo se izmijeniti pobjedom Gospodina našega Isusa Krista” s ciljem da se svi kršćani podsjete kakva je to Kristova pobjeda. Njegova je pobjeda, pobjeda ljubavi koja se žrtvuje. Dosta je samo sjetiti se križa i jasna je kakva je njegova pobjeda. Izgleda da je poraz, a zapravo je najveća pobjeda. Na molitvenom susretu čitali smo Evanđelje o Isusovom nastupnom govoru u sinagogi u Nazaretu u kojem se ističu riječi: “Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza! On me posla blagovjesnikom biti siromasima.” Podsjetili smo se da nam Gospodin šalje Sina i Duha Svetoga. Od Krista primamo Duha Svetoga, to je Očev dar koji nam dolazi po Sinu. Poteškoće u odnosima među kršćanima nastaju kada mi ono svoje počnemo naglašavati, to jest kad počnemo toliko naglašavati osobe ili mjesta, a pri tome oslabi pogled u Krista koji je znak jedinstva. Najprije od njega svi primamo Duha. Dakle, ne smijemo se uzoholiti i ono što nam je darovano precijeniti i prenaglasiti. Od Boga dolazi jedinstvo. Najprije se treba sjetiti da smo siromasi, potrebni njegovih darova i obraćenja. Nije slučajno da molitvena osmina završava na blagdan Obraćenja sv. Pavla, rekao nam je o. Jozo Milanović u razgovoru.
Prof. Livio Marijan prigodnim riječima uveo je okupljene vjernike u ekumensku molitvu pojasnivši njezino značenje.
– Molimo i nastojimo da naš pogled bude što više usmjeren u onoga koji je glavni, jedinoga našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista. Želimo se upitati skrušeni i raskajani zbog svih grijeha nejedinstva kroz tolika stoljeća: “Što Gospodin treba pobijediti u nama? Što je u našem srcu nepobijeđeno? Što ne odgovara njegovu naumu?” Pozvani smo biti dostojni poslušati i izvršiti njegovo Evanđelje. Što su naše oči bolje i više usmjerene prema Bogu, to smo više jedno. Od toga koliko smo u Gospodina zagledani ovisit će koliko smo jedno, izdvojio je o. Jozo u propovijedi, naglasivši kako je potrebno izbjegavati sebičnost te uvažavati darove drugih kako ne bi bili međusobno udaljeni.