Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Starijem mladiću zatvor, a mlađem uvjetna osuda kao upozorenje

26.01.2012. 23:00
Starijem mladiću zatvor, a mlađem uvjetna osuda kao upozorenje


Tužiteljstvo je dvojicu mladića teretilo da su 30. prosinca 2010. godine zajedno nabavili oko 32 grama “speeda” od osobe iz mjesta Kali na otoku Ugljanu, kako bi ju dalje preprodavali i na preprodaji zaradili, no to im nije dokazano


Po kratkom postupku jučer je započelo i dovršeno suđenje Franji Šimuniću (22) iz Bibinja i Matiji Valčiću (25) iz Zadra, optuženima zbog preprodaje “speeda”, nakon čega je predsjednik Sudskog vijeća Županijskog suda u Zadru, Boris Radman, Valčića osudio na dvije godine zatvora, dok je Šimuniću izrekao uvjetnu osudu.
– Prijeti vam tri mjeseca zatvora ako u roku od dvije godine počinite bilo kakvo novo kazneno djelo. Zato, čuvajte se. Ova kazna trebala bi biti dovoljna da se držite podalje od bilo kakvih problema, a posebice kriminalnih radnji – rekao je sudac Radman, Šimuniću koji je osuđen za posjedovanje deset paketića “speeda”. U obrazloženju presude Radman je pojasnio kako je činjenični opis optužnice izmijenjen jer nije dokazano da su optuženici namjeravali dalje prodavati drogu s kojom su ih policajci uhvatili. Valčić je stoga, dodao je, osuđen za posredovanje pri preprodaji.
Tužiteljstvo je dvojicu mladića teretilo da su 30. prosinca 2010. godine zajedno nabavili oko 32 grama “speeda” od osobe iz mjesta Kali na otoku Ugljanu, kako bi ju dalje preprodavali i na preprodaji zaradili. Kako bi plan realizirali, dan uoči Silvestrova po drogu se svojom brodicom u Kali uputio Šimunić, a Valčić ga je čekao u Bibinjama na predjelu Padrele. No, prije nego su izvršili primopredaju, policajci odjela za narkotike PU zadarske, uhitili su ih i Šimuniću oduzeli drogu raspoređenu u jedan veći i deset manjih paketića. Iako je droga pronađena kod njega, Šimunić se branio kako je deset paketića “speeda” ukupne količine od 6,66 grama nabavio za konzumaciju na dočeku Nove godine i dan kasnije, a da je ostatak trebao predati Valčiću kojeg je tek znao iz viđenja. Tvrdio je kako nije niti znao što se u paketiću koji je trebao isporučiti Valčiću nalazi.
Valčić je međutim priznao krivnju za prodaju, ali ne na način kako se to navodilo u optužnici. Izjavio je kako je u to vrijeme bio povremeni konzument, te da je oko 27 grama “speeda” trebao predati jednoj osobi s područja Bilog Briga, a sebi ostaviti tri “šuta” kao nagradu. Za to je trebao dobiti oko dvije tisuće kuna, a on je taj iznos trebao predati prodavatelju u Kalima. Obojica mladića izrazila su iskreno žaljenje i kajanje zbog onog što su učinili.