Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Traži se dvadeset godina star zapis o prisnacu

26.01.2012. 23:00
Traži se dvadeset godina star zapis o prisnacu


Članovi Zavičajnog kluba “Janko Mitrović” okupili su se da bi zajedno sa svojim prijateljima i gostima podsjetili na uspješna okupljanja koja se već par godina organiziraju tijekom ljeta u Zelengradu i ujedno zahvalili svima koji su im u tome pripomogli.
Kako je kazao predsjednik Zavičajnog kluba Ivica Mitrović, osobita hvala pripada kuharima, a to su Marin Mitrović, Branko Erstić, Tomislav Čirjak, Slavko Serdarević i Slobodan Župan Tara. Mitrović je također podsjetio na sve korake koji se čine da bi se postigla službena registracija bukovačkog prisnaca, čime bi ovaj autohtoni specijalitet ne samo zaštitili od nestanka, nego i omogućili njegovu pripremu, primjenu i promociju izvan ovih krajeva kao jednog od veoma starih, a k tome i ukusnih hrvatskih specijaliteta. Ono što je trenutačno najvažnije da bi se proces certifikacije prisnaca mogao okončati, jest pronalaženje pisanog recepta za bukovački prisnac, starog najmanje dvadeset godina.
Domaće i autohtone hrane ni inače nije nedostajalo jer se uz komin pripremila kaštradina, to jest suha kozlovina s kiselim kupusom, također jedno od originalnih jela bukovačkog kraja, a kao prava poslastica bili su domaći krumpiri iz luga, odnosno pepela.