Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Umijeće bogaćenja

26.01.2012. 23:00


Dok većina građana danas živi oslonjena na umijeće preživljavanja, saborski zastupnici su imovinskim karticama otkrili da su razvili do zavidne razine umijeće bogaćenja.
Osim dubokog jaza između njih i običnih smrtnika, imovinske kartice nekih zastupnika pokazale su i koliko ih zastupnici neozbiljno shvaćaju pa su neke rubrike ostajale prazne, a neke su popunjene bizarnim nekretninama i pokretninama. Tako je Kajin prijavio u imovinsku karticu kuhinju, a HDSSB-ovac Zoran Vinković mačka Groma i konja Sandokana, četiri pasa, sve „od neprocjenjive vrijednosti”.
No, kada se ovo ostavi po strani, ostaje činjenica da su zastupnici i po svojoj imovini odavno izgubili spone sa narodom. Pa slijedom one da „sit gladnome ne vjeruje” teško da hrvatski milijunaši mogu shvatiti radnike, umirovljenike, nezaposlene, njihove kredite, minuse, male plaće, mizerne mirovine…
Glavne saborske zvijezde svakako su brat i sestra Željko Kerum i Nevenka Bečić čije su se imovinske kartice najduže čekale.
Iritantan je bio odgovor Nevenke Bečić na upit novinara o njezinoj i bratovoj imovinskoj kartici kada je uz tajanstven smiješak odgovorila da će ono što će javnosti otkriti njihove imovinske kartice biti slađe ako se duže iščekuje. Ništa, pak, javnosti tu nema biti slatko, a isto je i ako je „gorko”, građani su samo zapanjeni činjenicom da je Kerum stekao imovinu koja se penje na vrijednost od oko 130 milijuna kuna. Kerumovo umijeće u stjecanju bogatstva možda bi mogla iskoristiti i Vlada Zorana Milanovića u bogaćenju države! Ili je Kerum jednostavno jedinstven um, umjetnik u “stvaranju” novca, bez premca?
 Kuće, stanovi tvrtke, udjeli, hoteli, zemljišta, pedestak milijuna kunske ušteđevine i dvjestotinjak u eurima, pa kapaju i milijunske kamate… Dok je većina popisala svoj vozni park, Kerum ne napisa ništa o svojim luksuznim jurilicama, a najviše voli one koji leže „prst od poda”. Nevenka Bečić koja je uvijek negdje u blizini svoga brace, ali mu, kako reče, nije glasnogovornica, riješila se skoro svega, pa je njezino bogatstvo – bogati suprug.
Milijunaši vole i umjetnine pa ih ima i Nevenkin suprug, ima ih i 30-ak milijuna kuna težak Čačić, kojemu je Kerum oteo titulu najbogatijeg zastupnika, a umjetnička je duša bio i bivši premijer Sanader.
Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor koja već duže vrijeme komunicira s javnošću i sa simbolikom svojih broševa, sada za sve reče da su bezvrijedni, bižuterija i skrušeno, s tonom opravdavanja, najavi da planira kupiti mali automobil, kao da joj to netko brani.. Ušteđevine ima…
Opravdavati se morao i ministar uprave Arsen Bauk koji je pokazao kako je političar unosno zanimanje jer je od plaće uštedio milijunčić kuna, a trošio mjesečno šest, što, kako reče, nije malo. Za njega bi se moglo reći da je umjetnik u preživljavanju i bogaćenju.
Premijer Milanović, s dva stana, passatom i pet tisuća eura ušteđevine, koji se ne spominje u saborskom klubu bogataša, treba udariti porez na „extra” imovinu.
Naime, imovinske kartice otkrile su da ni njegovi socijaldemokrati nisu saborska „socijala”, znali su se i oni pobrinuti za sebe, samo se do sada nitko od političara nije znao pobrinuti za one koji imaju – neimaštinu.