Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zajedništvo stečeno u ratu i danas njegujemo

26.01.2014. 23:00
Zajedništvo stečeno u ratu i danas njegujemo


Ratni veterani Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Ugljan – Dugi otok, poznatijeg kao Otočki bataljun, obilježavaju 21. obljetnicu Akcije Maslenica. Centralna svečanost na kojoj treba sudjelovati ministar Fred Matić i ostala visoka izaslanstva te učenici zadarske OŠ Šimuna Kožičića Benje, održat će se danas na Gradskom groblju u Zadru, potom u Škabrnji gdje će se između ostalog u crkvi Velike Gospe održati i sveta misa zadušnica.
Obilježavanje je započelo polaganjem vijenaca poginulim hrvatskim vitezovima, na Velebitu kod Male Bobije, mjestu na kojem je 19. prosinca 1993. poginuo Dragan Špar, te prije dva dana u Lukoranu na otoku Ugljanu, na posljednjem ovozemaljskom počivalištu Miljenka Zorića, poginulog 23. siječnja 1993. u Tinju.
– Prije više od 22 godine, otočani zadarskog arhipelaga, kasnije i hrvatski branitelji iz svih dijelova Zadarske županije krenuli su u obranu svoje Domovine. Otočani su osjetili ponos, kasnije čast, a danas slavu, ponosno će Pulja.
Pritom je naglasio kako Otočki bataljun nije bio samo postrojba u kojoj su sudjelovali otočani. U njezinom sastavu bili su najbolji sinovi iz zadarskog zaleđa, ali i samog Zadra.
– To zajedništvo stečeno u ratu i danas njegujemo, te još uvijek djelujemo pomažući jedan drugome, kao prava postrojba, istaknuo je ratni zapovjednik Joško Pulja.