Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Grabićeva tvrtka u stečaj otišla sa 180 pištolja

26.01.2017. 23:00
Grabićeva tvrtka u stečaj otišla sa 180 pištolja


Stečajni upravitelj Adriatic securityja, zadarske zaštitarske tvrtke vlasnika Nedjeljka Grabića s gotovo 15 milijuna kuna priznatih tražbina vjerovnika, predao je popis stečajne imovine u kojoj se ističe da dužnik nema nekretnina, ali u pokretnoj imovini ima dvadesetak vozila i “ostali inventar i sredstva za rad”, među kojima pancirke, trezore, sigurnosne spremnike, čelična vrata i više od 180 pištolja.
Kako se ističe u dopisu stečajnog upravitelja, procjena vrijednosti vozila zaštitarske tvrtke u stečaju iznosi oko 620.000 kuna, a odnosi se na deset vozila jer za ostale “nema knjigovodstvene vrijednosti ili su amortizirana”. Vrijednost ostalog inventara i sredstava za rad iznosi nešto manje od 900.000 kuna, uz primjedbu da je “veći dio pištolja amortiziran i nema podataka o knjigovodstvenoj vrijednosti”. U detaljnom opisu inventara među pištoljima, kao dijelu stečajne mase Adriatic securitya, spominju se češke Zbrojovke, CZ-i, Mauseri, Star Firestar, ali i 25 komada hrvatskih HS-9 “bez serijskog broja”.
U dopisu se navodi da obveze Adriatic securitya, odnosno visine priznatih tražbina koje se mogu “tretirati i kao obveze stečajnog dužnika” iznose 14,96 milijuna kuna. Ističe se i da imovina Adriatic securitya u što su uključena vozila, oprema i tražbine iznosi oko 4,5 milijuna kuna.
– Komparacijom vrijednosti i imovine i ukupnih obaveza stečajnog dužnika dolazi se do zaključka da se iz imovine dužnika nakon namirenja troškova u stečajnom postupku može namiriti samo dio tražbina vjerovnika, navodi se u dopisu stečajnog upravitelja.
Adriatic security je tvrtka osnovana 1995. Temeljni kapital joj je 772.800 kuna, a u registru se kao jedini član – osnivač navodi Nedjeljko Grabić. Ta je zaštitarska tvrtka u medijima prije nekoliko godina bila isticana i kao jedina od hrvatskih zaštitarskih tvrtki koja obavlja i “obradu novca”, odnosno gotovinski servis. Stoga je, kako se pisalo, Adriatic security imao trezore u Zadru, Zagrebu, Splitu, Puli i Dubrovniku, a zapošljavao je oko 600 ljudi.
Izvještaj stečajnog upravitelja uslijedio je nakon rješenja Trgovačkog suda u Zadru kojim je u studenom prošle godine otvoren stečajni postupak te tvrtke nakon što su utvrđene nepodmirene obveze u iznosu od 6,6 milijuna kuna. Istim je rješenjem najavljeno i ročište za ispitivanje tražbina vjerovnika Adriatic securitya zakazano za 3. veljače na Trgovačkom sudu u Zadru.