Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Poluga za ostanak u Zlatnoj dolini

Autor: Šime Ćurko

26.02.2009. 23:00
Poluga za ostanak u Zlatnoj dolini

Foto: Sebastian GOVORČIN



Porazi se najbolje zaboravljaju pobjedama. Znaju to i u redovima košarkašica Zadra koje se nadaju da će neočekivani neuspjeh u 1. kolu Lige za ostanak izbrisati danas u Požegi gdje gostuju u 2. kolu. Požežanke imaju šest pobjeda, dvije manje od Zadra i utakmicu dočekuju u sličnom raspoloženju u kojem je Agram došao u Zadar. To znači da Zadar pobjedom može otići na tri pobjede viška, ali u slučaju neuspjeha eto i Požege, baš kao i Agrama, na samo pobjedu zaostatka. U posljednja dva nastupa u Požegi Zadar je uvjerljivo slavio, prošle sezone bilo je 91:51, a ove 100:76. Slijedi li nastavak niza?
– Nadamo se takvom raspletu. Iako smo u prvom dijelu sezone ostvarili dosta pobjeda jasno je da ostanak nismo osigurali. Agram nam je pokazao da ništa nije gotovo i da u svakoj utakmici moramo igrati maksimalno – kaže Ina Marin, iako tek 23-godišnjakinja, najiskusnija u zadarskim redovima. Puno toga u raspletu utakmice u Požegi ovisit će i u Ininom šuterskom učinku, ali još i više o – obrani.
– Najvažnije je kako ćemo reagirati u obrani. Moramo zaustaviti njihove ulaze u sredinu iz koji znaju odlično povrtno odigrati za vanjsku liniju. Imaju kvalitetne šuterice u ekipi i ako im ostavimo prostora bit će puno problema. U prvoj utakmici s njima ove sezone sve nam se otvorilo, u obrani smo zatvorili kad je bilo potrebno, a u napadu praktički sve zabili.
Zadar se uzda i u ovosezonsku tradiciju koja će reći da Marin i društvo bolje osjećaju na gostovanjima nego u Jazinama. Nije samo da je Zadra pobjeđivao u gostima nego je na strani pružao i znatno bolje igre od onih koje je pokazivao u svojoj dvorani.
– Nema ništa protiv da se ta tradicija nastavi i u Požegi. Ne bismo smjeli dopustiti da padnemo u neki negativan niz, to u ovakvoj ligi može biti jako opasno. Ne trebamo paničariti ni previše gledati unaprijed, posebno kad se zna da još uvijek imamo sve pod kontrolom.
U 2. kolu Lige za ostanak igraju: Plamen Požega – Zadar (petak, 19), Biska Pula – Agram (subota), Mataš Novi Zagreb – Mursa.


 ODLIČNO NA GOSTOVANJIMA


Od pet gostovanja kod klubova iz Lige za ostanak Zadranke su ove sezone ostvarile četiri pobjede, uz samo jedan poraz to još u prvom kolu na gostovanju u Puli. Nakon toga pobijedile su u gostima Požegu, Mursu, Mataš Novi Zagreb i Agram dok su od istih klubova u Jazinama upisali dva poraza, oba od Agrama.




 BEZ LEDENKO I ROGOŠIĆ


Petak i nije najbolji termin za utakmice, a da je tomu tako potvrđuje i podatak da su Maja Ladenko i Sanja Rogošić ostale u Zadru zbog obveza na fakultetu. Zadru će tako Ledenko itekako nedostajati kao jedna od važnijih igračica u rotaciji.