Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bez crnih rupa do pobjede

Autor: Andrija Dešpoja

26.02.2010. 23:00
Bez crnih rupa do pobjede

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Ako smanjimo naše “crne rupe” koje nam se znaju dogoditi u utakmici, na minimum onda smo na dobrom putu. Protiv momčadi ovakvog kalibra kao što je Darda, najviše pomaže visoka agresivnost, pritisak na njihovu vanjsku liniju i visoka koncentracija u oba pravca – kaže Juran
Za košarkaše Borik-Puntamike na meniju je večeras gostovanje hita ovosezonskog izdanja A-1 lige, Vrijednosnice Darde koji su u sezonu krenuli kao novaci u ligi, ali s fenomenalnim rezultatima došli do pozicije da ulijevaju najveći mogući respekt. Za Puntamičane igra samo pobjeda kojom bi nastavili pozitivan niz od dvije pobjede koje su ostvarili na teškim gostovanjima u Kaštelima i Dubravi. Utakmica osim sportskog prestiža može na kraju biti vrlo bitna za Puntamičane koji su u stvaranju što veće bodovne zalihe za posljednjih grčevitih 10 kola Lige za ostanak. Pobjedom nad Voloderovim igračima zeleni bi im odmogli u nastojanju da se dočepaju Lige za prvaka i automatski bi im se aktivirala ta dva boda ako im se Baranjci pridruže u Ligi za ostanak. Kalkulacija po pitanju bodova ima dosta, no po riječima Ivana Jurana, pomoćnog trenera Puntamičana, pobjeda je bitna i ako se igra prijateljska, a kamoli prvenstvena utakmica. S tom valutom pobjede kao imperativa pripremaju se igrači već dva tjedna i primjetna je dobra atmosfera koja vlada u posljednje vrijeme u svlačionici.
– U uzlaznoj smo putanji, jer smo nakon onog crnog niza od pet poraza u nizu uspjeli doći do vrhunskih ostvarenja na gostovanjima kod izravnih konkurenata za opstanak. Imamo vrlo pozitivnu atmosferu na treninzima gdje igrači svojim zalaganjem i željom pokazuju da se može od njih očekivati nastavak odličnih igara. Pred nama je važan susret u kojem možemo ipak manje izgubiti nego dobiti, jer eventualan poraz nas ne bi toliko koštao kao neki drugi protiv izravnog konkurenta. No, pobjedom bi mogli doći do možebitna važna dva boda za Ligu za ostanak i uz želju da se nastavi pobjednički niz to će nam biti glavni motiv u ovoj utakmici – kaže Juran o situaciji u svlačionici te naznačio odakle dolazi najveća prijetnja iz redova Baranjaca.
– Maksimalno se pripremamo za ovu utakmicu, jer smo svjesni njihove kvalitete koju smo dobro osjetili u prvoj utakmici u Dardi kad smo visoko poraženi. Imaju vrlo iskusan sastav u kojem ne znaš odakle prijeti veća opasnost. Ipak na prvo mjesto bih izdvojio njihov centarski par Krolo-Gamma koji nas je uništio u toj prvoj utakmici. Ako uspijemo spriječiti tu njihovu igru na centre obavit ćemo pravi posao i na taj segment smo se dosta orijentirali u samoj pripremi utakmice. No ravnotežu im drži odlična vanjska linija koju predvodi organizator igre, iskusni Čamgajevac koji uz Meznarića, Katavića i Ridla imaju uvijek rješenje za svaku protivničku obranu – analizirao je Juran sastav Darde.
Kako doskočiti toj njihovoj igri?
– Prvenstveno moramo po tom pitanju prvo sagledati sebe i doći do zaključka da ako smanjimo naše “crne rupe”, koje nam se znaju dogoditi u utakmici, na minimum onda smo na dobrom putu. Protiv momčadi ovakvog kalibra kao što je Darda najviše pomaže visoka agresivnost, pritisak na njihovu vanjsku liniju i visoka koncentracija u oba pravca. Dardini igrači su prije svega vrlo iskusni košarkaški znalci koji izvrsno čitaju protivničke obrane i traže slabe točke preko kojih dolaze do poena. Mi smo za razliku od njih niži i manje iskusniji, no moramo iskoristiti naše bolje strane kao brzina, agresivnost i tu treba tražiti recept za uspjeh.
Jeste svi na broju?
– Uglavnom smo svi spremni, jedino Dević je imao probleme s virozom te Baždarić s gležnjem, no vjerojatno će biti spremni za nastup. Mogu samo kazati da je u momčadi odlična atmosfera i da stvarno dobro izgledamo na treninzima. S takvim preduvjetima puno je lakše pripremati se za ovakvu utakmicu u kojoj mogu obećati da će igrači dati sve od sebe kako bi ostvarili tu dugo čekanu domaću pobjedu – za kraj je kazao Juran.
A-1 liga
Raspored 16. kola: Borik-Puntamika – VROS Darda, Kaštel galerija – Dubrava, Trogir – Šibenik, Zabok – Dubrovnik, Split – Svjetlost.