Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Dva gola za jedan bod

Autor: Šime Ćurko

26.02.2010. 23:00
Dva gola za jedan bod

Foto: Vedran SITNICA



Počelo je nesigurnim intervencijama vratara Ježine, koji je u nekoliko navrata ostao neodlučan u izlascima s gol linije. Zadar je tako opasno živio u prvih 20-ak minuta, lopta je stalno bila u nogama domaćih, ali Šibenik pravu šansu nije imao. Zebić je postavio očekivanu formaciju, s Banovićem i Jerbićem na zadnjem veznom, odnosno Suraćem kao središnjim veznjakom. Kada je Šibenik pritiskao Zadru se otvorilo na drugoj strani gdje je Santini postigao treći gol u sezoni. Zadarsko vodstvo umirilo je Šibenčane koji su od dominantnog postali podređeni suparnik. Samo tri minute nakon vodstva Zadar je mogao i do drugog gola.
Banović je škaricama sa svoje polovice asistirao Terkešu kojem se otvorio prostor na desnoj strani. Terkeš je samo trenutak oklijevao i izgubio prednost pred svojim čuvarem pa je sam sebi skratio prostor za udarac. Pokušao je Terkeš naciljati suprotnu stranu Blaževićevog gola, ali je lopta promašila okvir gola. Zadar dominira na terenu i u 33. minuti Čuljak je mogao mnogo bolje pucati s lijeve strane, slično kao i Terkeš u prethodno opisanoj akciji Čuljak je gađao i promašio suprotnu stranu. Banović je započeo i akciju u 35. minuti kada je proslijedio loptu Maruni, a ovaj Terkešu čiji udarac nije bio opasan po gol domaćih.
Šibenik se iz potpune blokade, u koju je upao nakon zadarskog vodstva, trgnuo tek u 42. minuti kada je Zec pokušao po lijevoj strani, ali je Ježina zatvorio kut najboljem šibenskom napadaču. Zadar ipak nije uspio sačuvati svoju mrežu u prvom poluvremenu. Stara navika primanja golova pred kraj prvog poluvremena ponovno je Zadrane skupo koštala.   
Kako je počelo prvo tako se otvorilo drugo poluvrijeme. Zadrani ne uspijevaju spojiti dva dodavanja i Šibenik, na krilima izjednačanja, kreće u nastavak po drugi pogodak. Igra se potpuno preselila na polovicu Zadrana koji su se s nekoliko paničnih reakcija spašavali pred svojim golom. Posebno opasan bio je Zec koji je redovito prelazio svoje čuvare u situacijama „jedan na jedan”, pa su ga Zadrani morali udvajati, što je onda otvaralo prostor drugim šibenskim igračima.   
U 55. minuti konačno i akcija na šibenskoj polovici. Maruna je imao brisani prostor na desnoj strani i kad mu je pritrčao Budiša Maruna ga je izbacio varkom tijela. Uslijedio je pad Marune u šesnaestercu, čini se kao posljedica Budišinog prekršaja, no sudac Trampus nije smatrao da se dogodilo nešto zbog čega bi trebalo pokazati na jedanaesterac. Zadar polagano dolazi do daha i u 65. minuti Terkeš je gurnuo u šansu Ćurjurića, koji je malo prije toga zamijenio Jerbića, ali Ćurjurćevem pokušaj nije zadao poteškoće Blaževiću. Terkeš se našao u sjajnoj poziciji u 68. minuti nakon što je Maruna lobom prebacio cijeli zadnji red Šibenika. Terkeš je pokušao iz prve, poluvolejem, ali nije dobro zahvatio loptu. Slično kao i sredinom prvog poluvremena bio je to period igre u kojem je Zadar bio opasniji, a Ćurjurićev ulazak bio je znak da Zebić razmišlja i o pobjedi. U posljednjih desetak minuta Piškor je zamijenio Santinija. Zatrčao se Piškor u 82. minuti lijevom stranom, Terkeš je sam čekao loptu na desetak metara od Blaževića, ali je Piškorov ubačaj bio neuhvatljiv zadarskom napadaču. U sudačkoj nadoknadi Mršić je u kontri previše oklijevao, pa i bio sebičan, budući da je loptu u sredini u odličnoj poziciji čekao Piškor. Mršić je zakomplicirao situaciju koja je Zadru mogla donijeti i sva tri boda.


 ŠIBENIK – ZADAR 1:1


ŠIBENIK – Stadion na Šubićevcu. Gledatelja: 1.500. Sudac: Danijel Trampus (Osijek). Strijelci: 0:1 Santini (23′), 1:1 Surać (ag – 45′). Žuti kartoni: Elez, Budiša (Šibenik); Jerbić, Skočibušić, Čuljak, Maruna (Zadar).  Pomoćnici: Menđušić (Vinkovci), Lončar (Virovitica).
ŠIBENIK: Blažević 6, Jurčević 5,5, Vidić 5,5, Budiša 6, Medvid 5,5 (od 72′ Jakoliš -), Bloudek 5 (od 46′ Elez 6), Ademi 6, Husmani 6, Alispahić 6, Zec 6, Fuštar 6 (od 59′ Božić 6). Trener: Branko Karačić.
ZADAR: Ježina 5,5, Skočibušić 6,5, Glumac 6, Puljić 6,5 Maruna 6 Banović 6,5, Jerbić 5,5 (od 62′ Ćurjurić 6), Surać 5,5, Čuljak 5,5, Santini 6,5 (od 79′ Piškor -), Terkeš 6 (od 90′ Mršić – ). Trener: Dalibor Zebić.




  
GOLOVI


23′ – U prvoj pravoj akciji Zadar je poveo. Terkeš je s desne strane lijevom nogom uspio ubaciti loptu u sredinu gdje je Banović glavom pogodio gredu istrčalog Blaževića. Lopta se odbila do Santinija čiji udarac iz blizine Blažević brani, da bi iz drugog pokušaja, nakon što je Blažević odbio loptu, Santini ipak uspio pogoditi mrežu.
45′ – Glumac je skrivio prekršaj za skraćeni slobodni korner domaćih s desne strane. Alispahić je izveo slobodni udarac i gađao bliži, lijevi kut. Loptu je dodirnuo Fuštar, a onda se potom u gužvi odbila od Suraća i završila u mreži.


 REKLI SU:


Dalibor Zebić, trener Zadra: Zadovoljni smo zbog boda, ali možemo žaliti što na kraju nismo pobijedili. Ušli smo u nastavak sezone opterećeni teškom borbom za ostanak, dok je Šibenik odavno oslobođen tih briga. Raduje me naša odlična igra, pokazali smo zrelost, posebno u sredini terena. Mislim da smo veći dio utakmice bili bolja momčad.
Branko Karačić, trener Šibenika: Loše smo odigrali. Zadar je imao višak igrača u sredini terena, a mi smo uz to imali problema i s vrlo slabom igrom na bokovima. U našim je redovima bilo previše neraspoloženih igrača i moramo biti sretni što smo na kraju osvojili bod.
Šime Maruna, Zadar: Protivnički igrač me udario u šesnaestercu i bio je to čisti jedanaesterac. Ne znam zašto sudac nije reagirao.
Josip Bajlo, sportski direktor Zadra: Prvi put nakon deset godina žalit ćemo se na suđenje. Nije sporan samo jedanaesterac nad Marunom nego i neke druge situacije.


 SRCE GRADA U RUKAMA TORNADA


Zadrane je na Šubićevcu bodrilo oko 150 pripadnika Tornada. Na početku utakmice Tornado je podignuo transparent na kojem je pisalo: Srce grada u rukama Tornada. Potom je i uslijedila mala koreografija zadarskih navijača. Inače, „dvoboj” na tribinama obilježile su uobičajne, istina u nešto manjim količinama, izmjene uvreda šibenkih i zadarskih navijača. Nije izostao ni „bežigrad” i slična falsificiranja događaja iz Domovinskog rata.


 MALO GLEDATELJA


Dvoboj susjeda nije izazvao preveliko zanimanje publike, prema slobodnoj procjeni utakmicu je pratilo oko tisuću i pol gledatelja. Očito je da niti odlični rezultati Šibenčana u jesenskon polusezoni nisu previše zainteresirali njihove sugrađane. Nije pomoglo ni lijepo sunčano vrijeme koje kao je nagovijestilo dolazak proljeća. No, hrvatski nogomet, makar kad je riječ o posjeti na prvoligaškim utakmicama, svoje će proljeće još morati pričekati.