Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Mljekari odustali od prosvjeda

Autor: Hina (H)

26.02.2010. 23:00
Mljekari odustali od prosvjeda

Foto: FAH



Mljekari u ponedjeljak neće krenuti traktorima prema Zagrebu u prosvjede, izjavio je predsjednik Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka Igor Rešetar nakon današnjeg sastanka u Sesvetama sa članovima svoje udruge.
Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka prihvatio je zaključke s jučerašnjeg sastanka s resornim ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem i provjeda neće biti, kazao je Rešetar.
I potpredsjednik Saveza udruga hrvatskih proizvođača mlijeka Mladen Šolčić je potvrdio kako nema razloga za prosvjed te kako su na jučerašnjem sastanku dogovoreni maksimumi koji su su u ovom trenutku bili mogući.
Kao jamstvo da će se jučerašnji dogovor poštovati Šolčić navodi potpis ministra Čobankovića.
Na jučerašnjem sastanku proizvođača mlijeka i ministra poljoprivrede Petra Čobankovića dogovorena je zaštitna cijena mlijeka od 2,4 kuna po litri za standardnu kvalitetu, što će se primjenjivati do 30. lipnja. Dogovoreno je i da se razmotre svi kreditni zahtjevi za investicije u mljekarstvu koji su predani do 25. studenog prošle godine.
Zahtjevi koji udovoljavaju uvjetima bit će proslijeđeni HBOR-u koji će ih razmotriti i oni koji prođu bit će financirani.
Kada je riječ o legalizaciji postojećih farmi te pratećih objekata za proizvodnju mlijeka izgrađenih nakon 1968. godine, dogovoreno je da Ministarstvo poljoprivrede s Ministarstvom zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva formira zajedničko povjerenstvo koje će pomoći stvoriti pretpostavke za legalizaciju tih objekata.
Na sastanku je dogovoreno i da će Ministarstvo poljoprivrede Vladi uputiti prijedlog da se poljoprivredni proizvođači u ovoj godini zbog teških uvjeta poslovanja oslobode plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.
Također je razmotreno i pitanje korištenja plavog dizela te su utvrđene potrebite količine plavog dizela za određene segmente proizvodnje.