Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Otvorena “Maslina 2010”, međunarodna manifestacija maslinarstva i ulja

Autor: Hina (H)

26.02.2010. 23:00
Otvorena “Maslina 2010”, međunarodna manifestacija maslinarstva i ulja

Foto: Velimir BRKIĆ



Dvodnevnu manifestaciju “Maslina 2010.”, šestu po redu međunarodnu manifestaciju maslinarstva i uljara, na koju je prijavljeno 1049 uzoraka ulja i maslinovih proizvoda iz 12 zemalja otvorio je danas župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader.
On je, kao izaslanik predsjednika Ive Josipovića, naglasio kako je maslinarstvo jedna od strateških gospodareskih grana splitsko-dalmatinske županije koja je, po županovim riječima, osigurala posebna sredstva s povoljnim kamatama za zajmove namijenjene razvoju maslinarstva.
U ime vlade koja je pokrovitelj manifestacije je izaslanik ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Vinko Milat pozvao hrvatske maslinare da se prilagode novom tržištu od 500 miljuna ljudi kada Hrvatska postane članica Europske unije. Dodao je kako u jadranskom priobalju ima ukupno 175 maslinara.
Predsjednik Saveza maslinara i uljara splitsko-dalmatinske županije Sinaj Bulimbašić je naglasio kako je maslinarstvo jedna od rijetkih gospodarskih grana u Hrvatskoj koja “krupnim koracima ide naprijed”. “Hrvatska je po kvaliteti maslinovih ulja u 2009. bila druga u Europi, ispred Hrvatske je bila samo Italija, a iza Hrvatske su se plasirale maslinarske velesile kao što su Francuska, Španjolska, Portugal, Grčka”, rekao je Bulimbašić.
Po njegovim riječima u Hrvatskoj se uzgaja blizu osam milijuna maslinovih stabala. “Postoji najmanje još četiri milijuna maslinovih stabala koja su zapuštena i koja bi se poticajnim mjerama mogla izvući iz zapuštenosti”, kazao je Bulimbašić.
U sklopu ovogodišnje međunardone smotre maslinarstva u Splitu predviđeni su stručni skupovi, poslovni razgovori, degustacije sortnih maslinovih ulja i delicija od maslinja. Za večeras najavljeno je i proglašenje pobjednika manifestacije, a za sutra je predviđen obilazak trogirskih i kaštelanskih maslinika.
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović, koji je također pokrovitelj ove manifestacije, proglašen je počasnim knezom hrvatskog maslinarstva, a to će mu priznanje, kako je rečeno, biti predano naknadno.