Četvrtak, 2. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Predavanje Jane Mijailović organizirali mali novinari

Autor: Boris Kupčak

26.02.2010. 23:00
Predavanje Jane Mijailović organizirali mali novinari

Foto: Filip BRALA



Nakon uspona na vrh Cho Oyu 2007. godine imali smo 14 mjeseci priprema za novi pothvat. Na 2. žensku ekspediciju na Himalaju – Everest 2009. godine krenulo nas je 11, a jedini dečko bio je iskusni voditelj Darko Berljak, kazala je Mijailović
Jana Mijailović, najpoznatija zadarska alpinistica i autorica prve planinarske slikovnice, u četvrtak je održala predavanje o svojoj ekspediciji na Himalaju učenicima O.Š. Šime Budinića. Predavanje je održano u okviru školskog projekta “Upoznajmo se”, a organizirali su ga mali novinari O.Š. Šime Budinić s ciljem upoznavanja svojih prijatelja iz školskih klupa s djelovanjem nekih od poznatih zadrana.
Stotinjak učenika i profesori s velikom pozornošću pratili su izlaganje o Himalaji, Mount Everestu, Nepalu, Katmanduu i šerpama te ogromnim sredstvima i pripremama potrebnim za ekspediciju. Novinarska sekcija škole i njihova mentorica Jasmina Sandalić imali su mnoga pitanja na koja je Jana sa strpljenjem odgovarala. Zanimljivo predavanje obilježio je kratki film i mnoštvo slika te su učenici imali priliku i vidjeti ono o čemu je Jana govorila i što je iskusila, a kazala je i kako cilj nije samo penjanje, nego i upoznavanje drugih kultura.
– Nakon uspona na vrh Cho Oyu 2007. godine imali smo 14 mjeseci priprema za novi pothvat. Na 2. žensku ekspediciju na Himalaju – Everest 2009. godine krenulo nas je 11, a jedini dečko bio je iskusni voditelj Darko Berljak. Kada krećete na takvu ekspediciju svi detalji moraju biti isplanirani i sve što se ovdje može činiti beznačajno gore vam može spasiti život, kazala je Jana dodajući kako se u nekim slučajevima čak i zbog običnog upaljača moralo vraćati s treće baze.
Učenici su imali priliku saznati više o veličanstvenosti najviše svjetske planine, njenim nazivima i strahopoštovanju lokalnog stanovništva.
– Vrhunac Everesta, visok oko 8.848 metara, je najviša točka na planetu Zemlji. Lokalno stanovništvo smatra je svetom i na planini se ne smije prolijevati krv, s nepalske strane nazivaju ju “Sagarmatha” (Vrh Neba), a s tibetanske “Chomolungma” (Božja Majka Zemlje), kazala je Jana dodajući kako je prvi je put osvojena 1952. godine, kada su se u sklopu britanske ekspedicije na vrh svijeta uspeli Novozelanđanin Edmund Hillary i Šerpa Tenzing Norgay.
Učenici su imali priliku nešto saznati i o iskustvima i problemima s kojima su se članice ekspedicije susretale tijekom svog putovanja, lavini koja je ubila jednog šerpu, nevremenu i temperaturama te problemima s aklimatizacijom.
– Nakon ukupno 14 mjeseci dugotrajnih i napornih fizičkih priprema, treninga i penjanja za ekspediciju, krenuli smo 24. ožujka za Nepalsku prijestolnicu Katmandu. Za ovaj pothvat imali smo sa sobom preko 3 tone opreme i raznih potrepština, od ležaljki i šatora, pa do boca s kisikom. Sletili smo u Luklu i krenuli do baze, put koji traje desetak dana do visine od 5.300 metara, kazala je Jana pokazujući slike i pričajući o bazi, što su tamo radili i aklimatizaciji bez koje se ne može uspeti na vrh.
– Važno je izvršiti aklimatizaciju, na velikim visinama je čak tri puta manje zraka nego ovdje i stvara se više crvrnih krvnih zrnaca. Put prema vrhu Everesta je postupan i potrebno je izvršiti aklimatizaciju usponima i silascima do pojedinih logora, kojih je prije samog vrha ukupno četiri. To u praksi znači da su sve članice ekspedicije izvršile ukupno četiri uspona na planinu prije samog pokušaja osvajanja, kazala je Jana i dodala kako je bila nervozna i ljuta kada je voditelj nije odabrao za posljednji uspon na sam vrh.
Jana je učenicima ispričala i kako je bila ljuta i nervozna jer nije odabrana za uspon na vrh zbog nedostatka opreme.
– Obično do kraja ekspedicije neki otpadnu, ali mi smo sve ostale, a bilo je samo 5 kompleta opreme potrebne za uspon. Na Darku je bio težak posao da odabere tko će se popeti. Kada nije odabrao mene nekoliko dana sam bila ljuta i nervozna. Prve su se uspele sestre Bastijančić, Darija i Ines, a nakon njih i Ena Vrbek i Milena Šijan, kazala je Jana.
Nakon predavanja učenici su postavili brojna pitanja na koja im je Jana sa strpljenjem odgovorila, a zanimalo ih je svašta, od priprema za Everest i temperatura do toga tko su bili sponzori ekspedicije.


 AUTORI ČEHULJICE


U sklopu školskog projekta pod nazivom “Upoznajmo se” učenicima se u četvrtak prva predstavila Jana Mijailović, a da su mladi željni ovakvih druženja, pokazali su tijekom razgovora na kraju predavanja kada im je Jana odgovarala na brojna pitanja. Novinarska grupa ove škole zapažena je u proteklih desetak godina i po izdavanju „Čehuljice”, jednog od najboljih osnovnoškolskih listova u Hrvatskoj s kojim su osvojili brojna priznanja na državnoj smotri učeničkog stvaralaštva LIDRANO.