Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Struja napokon stiže vlasnicima stanova

Autor: Siniša Klarica

26.02.2010. 23:00
Struja napokon stiže vlasnicima stanova

Foto: Adam VIDAS



Zbog neriješenih infrastrukturnih problema stanari nisu mogli useliti u stanove za koje već pola godine plaćaju kredite
Vlasnici stanova u kući Kapular na zadarskoj Plovaniji napokon bi, nakon skoro pola godine čekanja, trebali dobiti struju. Prije desetak dana izgrađena je dugo očekivana trafostanica, a u Elektri kažu da će struja doći za 20-30 dana.
Sličan problem s trafostanicom imale i neke druge novoizgrađene stambene kuće na Plovaniji koje mjesecima ili nisu mogle dobiti priključak na struju ili ga još uvijek nemaju.
Stanari su se nedavno požalili kako ne mogu useliti u svoje stanove za koje su digli kredite jer struje nema, iako im u kupoprodajnim ugovorima stoji klauzula da tvrtka Kapular jamči priključak na struju do 31. srpnja 2009. Stanari koji su nam to potvrdili, željeli su jučer ostati anonimni, jer je vlasnik Kapulara navodno vršio pritisak i stvarao neugodnosti svima onima koji su o svom problemu obavijestili medije. Stanari nam ukazuju da se u kasnijem tijeku priče pokazalo da je tvrtka Kapular platila sve obveze prema HEP-u, ali struje nema ni do danas. No, kad su se stanari žalili zadarskoj Elektri ili nitko nije htio s njima pričati ili su njihov problem prebacivali na tvrtku Kapular.
Neugodnost na Plovaniji bio je smještaj trafostanice za kuću Kapular, koja se pretvorila u još jedan primjer kako hrvatska birokracija riješava probleme. Sadašnje rukovodstvo Elektre ne želi započeti nikakvu gradnju bez ishođenja svih potrebnih dokumenata, uključujući i sve dozvole potrebne za gradnju.
Naravno, u Kapularu su otprije rekli kako u ugovorima koje su sklopili s vlasnicima stanova jasno stoji kako oni kao investitori ne jamče datum priključka struje, već samo završetak radova. Slična je i odredba vlasničkog lista. Međutim, ako je istina kako tvrde u Kapularu, da su se za priključak prijavili još u svibnju prošle godine, ostaje pitanje kako je moguće da je zgrada dobila uporabnu dozvolu bez obzira je li Elektra imala ili ne adekvatno zemljište za smještaj trafostanice.