Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U dvorište sveučilišta postavit će se biste Krleži i Gunjači

Autor: Ante Rogić

26.02.2010. 23:00
U dvorište sveučilišta postavit će se biste Krleži i Gunjači


Dvorište glavne zgrade Sveučilišta u Zadru uskoro će poprimiti sasvim nove konture.
U godini u kojoj se obilježava 55 godina od osnivanja Filozofskog fakulteta u Zadru zadarsko Sveučilište odlučilo se odužiti jednoj od najzaslužnijih osoba za osnivanje. Na Dan Sveučilišta službeno će se otvoriti spomenik Miroslavu Krleži, kao jedan dug njemu. Sama ideja potekla je od rektora Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešića:
– Prije otprilike godinu dana došao sam na ideju o postavljanju spomenika Miroslavu Krleži, najzaslužnijoj osobi za osnivanje Filozofskog fakulteta u Zadru. S obzirom da je ove godine 55 godina od osnutka Filozofskog fakulteta u Zadru, mislim kako je ovo jedan dug, kao nešto najmanje što možemo napraviti, kazao nam je rektor Uglešić. Za izradu biste zadužen je akademski kipar Kažimir Hraste, koji je ujedno predložio nastavak postavljanja kipova u dvorištu stare zgrade Sveučilišta.
No, spomenik Krleži nije jedini koji će biti postavljen i službeno otvoren na Dan Sveučilišta. Nasuprot Krleže stajat će spomenik Stjepanu Gunjači. Gunjača je naš priznati povjesničar i arheolog, a jedno vrijeme vodio je Arheološki muzej u Zadru. No, to nije jedino što je obilježilo njegovu povezanost sa Zadrom.
– Mnogi zasigurno ne znaju kako je Stjepan Gunjača zaslužan za spas zbirke Paravia. Kako je prošle godine bila 100. obljetnica Gunjačina rođenja došlo se je na ideju postavljanja spomenika i njemu. Naime, nakon promocije zbornika o njemu u Kninu, njegov sin Mihovil i ja došli smo na ideju postavljanja spomenika, koji će pokloniti obitelj. Dakle, u ovom slučaju riječ je o poklonu obitelji, kaže rektor Uglešić. Ova dva spomenika stajat će jedan nasuprot drugog, odmah na ulazu u dvorište, s lijeve strane Gunjača, a s desne Krleža. Ideja je to kipara Hraste, a s vremenom bi se dvorište trebalo popuniti novim spomenicima, zaslužnim osobama iz povijesti Sveučilišta, akademicima poput Petriciolija, Brozovića, Kolumbića…
– Na neki način riječ je o jednom kulturnom događaju, a s cijelim projektom mislimo nastaviti. To je, zapravo, početak jednog parka, jedno novo lice ulaza u Sveučilište, ističe Uglešić. U planu je i izdavanje publikacije. Dio o Gunjači, pod naslovom “Gunjača i Zadar” bi trebao napraviti profesor Radomir Jurić, dok će prorektor Sveučilišta dr. c. Srećko Jelušić napraviti dio o Krleži. Biste su trenutačno u Zagrebu, u ljevaonici Ujević. Krležina se izrađuje, dok je Gunjačina poslana na dotjerivanje.