Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Zebićev naramak stavljen ostanak

26.02.2011. 23:00
U Zebićev naramak stavljen ostanak


Pripremno razdoblje nije bilo obećavajuće, makar se porazi na trening utakmicama mogu objasniti time što “smo na taj način vidjeli u čemu griješimo”


Kada je riječ o igračkom kadru i očekivanjima za proljetnu polusezonu mogli bismo samo ponoviti tekst s kojim smo prošlo ljeto najavili početak nove sezone nogometaša Zadra u Prvoj HNL. Dakako, neke su se stvari u proteklih šest mjeseci i promijenile, neki su igrači učvrstili poziciju u prvoj momčadi, dok su neki preselili na klupu. Ipak, ukupno gledano Dalibor Zebić, trener, u preostalih 12 kola ulazi sa sličnim razmišljanjima koja su ga pratila i na početku sezone. I u taktičkom dijelu malo se toga promijenilo. Je li to samo zbog toga što igrači koje Zebić trenutačno ima na raspolaganju ne mogu drugačije, ili je u pitanju nešto drugo, procijenite sami. Pripremno razdoblje nije bilo obećavajuće, makar se porazi na trening utakmicama mogu objasniti time što “smo na taj način vidjeli u čemu griješimo”. Ono što je sigurno jest to da ćemo i dalje gledati Zadar u formaciji 3-5-2. Iznimka će biti situacija koja se dogodila već za prvu utakmicu proljeća s Cibalijom u Vinkovcima budući da Želimir Terkeš još nije spreman, a Zebić razmišlja da mu opcija s Frankom Bilaverom ili Marinom Zulimom kao napadačima uz Ivana Santinija nije najprihvatljivija. No, kako svaki napad počinje od obrane krenimo i mi od tog dijela momčadi.
Vratari
Antonio Ježina prvi, Tomo Gluić drugi vratar. Dvojbi nema, tako je bilo jesenas, tako će biti i na proljeće. Premda je Gluić u prvom kolu branio u Varaždinu već u 2. kolu na gol je stao Ježina. Stao i ostao do kraja, odnosno do posljednja tri kola kada se ozlijedio (ugrizao ga je pas!). Opcija je i junior Ivan Perinić, bude li trebalo i Tomislav Rogić, trener vratara. Koliko može Ježina? Može dosta, premda se kod vratara nikad ne zna. Za Zadar je važno da Ježina više nema problema s kiks golovima, koji su mu se u počecima znali događati. Štoviše, Ježina je vratar koji može izvući svoju momčad, posebno na domaćim utakmicama na kojima Zadar u pravilu igra znatno bolje u obrambenom dijelu.
Obrana
Stjepanu Skočibušiću poziciju korektora može uzeti samo ozljeda. To se jesenas i dogodilo i zato je Zebić bio na mukama. Sa Skočibušićem Zadar natrag izgleda stabilniji. Riječ je o igraču koji tijekom utakmice ne pretrči mnogo (kilo)metara, ali igrajući na iskustvo i rutinu može doprinijeti stabilnosti cijele obrane. Za dva stopera bore se tri igrača. Za sada su Ante Puljić i Marin Con ispred Tomislava Glumca. No, bit će mjesta i za Glumca koji je u nekoj varijanti upotrebljiv i na lijevom boku. Con se jesenas pokazao kao jedan od najboljih poteza koji su na Stanovima povukli kada je riječ o dovođenju igrača. Nije da Con baš nikad ne griješi, ali on je jedan od onih koji je došao na mala vrata i pokazao da vrijedi više od Druge lige, gdje ga je Zadar pronašao. S prvom momčadi je ostao i Domagoj Torbarina, još uvijek junior, ali teško je prognozirati koliko će igrati. Krene li Zadru dobro i Torbarina se može nečemu nadati, no potraje li borba za ostanak do kraja Torbarina će teško do prvoligaških minuta.
Vezni red
Tu je uvijek najveća gužva. Igrača mnogo, a mjesta malo, posebno za tri mjesta između dva boka. Antonio Mršić je siguran, izrastao je u jednog od ključnih igrača ove momčadi i nakon što je cijelu prošlu sezonu bio na relaciji teren – klupa, od jeseni je standardni član prvih 11. I to ne više na lijevom boku, nego iza dva napadača, tamo gdje i jest njegovo pravo mjesto. Mršić je opasan i kao asistent i kao realizator. Ostaju dva zadnja vezna, a na to mjesto se pokušavaju ugurati Surać, Begonja, Banović, Pezo i Jerbić. Tko će od njih igrati? Bude li pravi Surać se ne treba bojati za svoju poziciju, a ostaloj četvorici neće biti lako. Možda je u maloj prednosti Pezo, koji je u prvom dijelu sezone odigrao dosta dobro. Begonja je junior i njemu trebaju utakmice, baš kao i Jerbiću i Banoviću. Ako ništa drugo, Zebić je barem na zadnjem veznom dobio pravu konkurenciju. Šteta što većina tih igrača nije upotrebljiva na nekim drugim pozicijama. Gdje će Ivan Ćurjurić? Opcija s Ćurjurićem kao džokerom izgleda najrealnijom, a možda i neka kombinacija s Mršićem kao povučenim napadačima. Opet, nije bilo previše utakmica na kojima je Zebić Mršića i Ćurjurića imao na terenu u isto vrijeme.
Josip Bilaver čvrsto je držao mjesto na desnom boku i drži ga i dalje. Povratnik Šime Maruna za sada je u statusu Bilaverove pričuve. Domaće snage su i na lijevom boku. Ivan Anton Vasilj i Perica Šare sasvim su različiti tipovi bočnih igrača. Prvi više vuče naprijed, a drugi je oprezniji prema natrag. Trenutačno je Vasilj u prvih 11, no jedna utakmica može sve preokrenuti.
Napad
Bude li zdravlja Ivan Santini i Želimir Terkeš bit će prva Zebićeva rješenja u napadu. U drugom startnom redu su F. Bilaver, Zulim i Matošević. Santini konstantno drži dobru formu, no Terkeš u posljednje vrijeme ima problema s ozljedama tako da mu realizacija nije uvijek na razini onoga što se od njega očekuje. Bez obzira na to i takav je Terkeš Zadru koristan, a još uvijek i potreban. Njegovo dobro postavljanje u napadačkim akcijama odvlači nerijetko pažnju i dvojice protivničkih obrambenih igrača, a to nije zanemarivo. Zadar je jesenas po učinku bio četvrta momčad lige, a od 23 igrača, koliko ih je nastupilo u prvom dijelu, njih čak 13 se upisalo među strijelce. To je dobro utoliko što Zadar u realizaciji nije ovisan samo o napadačima. S druge strane, golovi su ipak briga napadača i neće uvijek prolaziti opcija da zabijaju veznjaci ili braniči.


 ŽELIMO BOLJE IGRE NA GOSTOVANJIMA




Dalibor Zebić u nastavku sezone kao minimalni cilj ističe ostanak u ligi.
– Borba za ostanak u Prvoj HNL nas prati u gotovo svakoj sezoni i teško da će nas zaobići i ove godine. Međutim, prošle jeseni smo pokazali da ova momčadi vrijedi najmanje plasmana u sredini ljestvice, a ohrabruje i to da smo se u drugom dijelu jeseni podigli u formi, nakon što smo u jednom trenutku pali gotovo na dno. Svakako, očekujem više dobrih utakmica u odnosu na ono što smo jesenas znali odigrati, a želimo i pokazati bolja izdanja na gostovanjima na kojima godinama imamo problema. Ostanak u ligi je minimum koji se od nas traži, a velika bi stvar bila kada bismo se briga oko ispadanja riješili što prije i mirno završili sezonu. Igrači su godinu dana stariji i iskusniji i to bi trebalo doći do izražaja – kaže Zebić.


 ZADAR U NASTAVKU SEZONE


Kod kuće: Hajduk, Lokomotiva, Osijek, Inter, H. dragovoljac, Dinamo.
U gostima: Cibalia, Zagreb, Istra 1961, Šibenik, Split, Rijeka.


 DOŠLI/OTIŠLI


Došli: Marin Zulim, Ivan Matošević, Šime Maruna
Otišli: Niko Peraić, Marin Gospić, Šime Gregov, Ferdo Milin


 ISPADAJU TRI KLUBA


Kada je sezona počela iz Prve HNL je trebalo ispasti pet klubova, a prvak Druge HNL bi sljedeće sezone popunio 12. mjesto među hrvatskim prvoligašima. No, Skupština HNS-a u prosincu prošle godine ovu je odluku promijenila i Prvoj HNL sa 16 klubova dala novu priliku. Prema toj odluci iz elitnog bi razreda trebale ispasti tri momčadi, a isto toliko bi ih ušlo iz Druge lige. Tako je zamišljeno, ali s obzirom na sve probleme s licencijama, tko zna kako će sve i završiti.


NK ZADAR 2010/11


IME I PREZIME
POZICIJA
GODIŠTE
kg
cm


Tomo Gluić
vratar
1983.
187
81


Antonio Ježina
vratar
1989.
193
88


Ivan Perinić
vratar
1992.
190
77


Marin Con
obrana
1985.
187
84


Tomislav Glumac
obrana
1991.
194
85


 Ante Puljić
obrana
1987.
187
79


Stjepan Skočibušić
obrana
1979.
187
79


Domagoj Torbarina
obrana
1992.
190
78


Igor Banović
vezni
1987.
184
73


Josip Bilaver
vezni
1984.
179
73


Luka Begonja
vezni
1992.
178
70


Ivan Ćurjurić
vezni
1989.
180
74


Jure Jerbić
vezni
1990.
186
79


Šime Maruna
vezni
1989.
180
71


Antonio Mršić
vezni
1987.
188
78


Toni Pezo
vezni
1987.
185
82


Ivan Anton Vasilj
vezni
1991.
184
74


Perica Šare
vezni
1991.
190
82


Franko Bilaver
napadač
1992.
186
76


Ivan Matošević
napadač
1989.
175
71


Ivan Santini
napadač
1989.
190
87


Želimir Terkeš
napadač
1981.
181
76


Marin Zulim
napadač
1991.
178
70


Dalibor Zebić
trener