Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Jakovina: “Treba poboljšati pristup maslinara tržištu EU”

26.02.2012. 23:00
Jakovina: “Treba poboljšati pristup maslinara tržištu EU”


Prof. dr. Đani Benčić dobio je povelju Vitez hrvatskog maslinarstva za znanstveni i stručni rad na polju unapređenja razvoja maslinarstva, a dr. sc. Olivera Koprivnjak povelju Vitezica hrvatskog maslinova ulja za znanstveni i stručni rad na polju promidžbe i proizvodnje maslinova ulja. Zlatno pero masline za medijsku promidžbu uzgoja maslina, dobila je novinarka Zadarskog lista, Maja Marinović


Ovog vikenda u Splitu je po osmi put održana Međunarodna manifestacija maslinara Mediterana, “Maslina 2012” na kojoj se okupilo skoro tisuću uzgajivača maslina i proizvođača maslinova ulja iz čitavog Sredozemlja. “Maslinu 2012” organizirali su Vlada RH, Splitsko-dalmatinska županija i Savez maslinara i uljara Splitsko-dalmatinske županije, a održala se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike, dr. Ive Josipovića.
Manifestaciju je u subotu u hotelu “Zagreb Duilovo”, otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, koji je tom prigodom kazao kako treba poboljšati organizirani pristup maslinara tržištu Europske unije kad Hrvatska postane članica i unaprijediti prodaju maslinovog ulja u sklopu naše turističke ponude, ali i da ne smijemo zanemariti niti tržišta zemalja regije.
Europski fondovi za ruralni razvoj
Ministar Jakovina je istaknuo da se ulaskom u EU Hrvatskoj otvara mogućnost povlačenja 333 milijuna eura iz europskih fondova namijenjenih ruralnom razvoju, od čega će četvrtinu RH imati na raspolaganju u prvoj godini članstva, naravno, pod uvjetom da se na vrijeme pripreme odgovarajući projekti. Ministar se također osvrnuo na novi Zakon o poticajima, kojim će se preustrojiti dosadašnji način njihove dodjele i uspostaviti stroži kontrolni mehanizmi, tako da poticaje dobiju samo oni koji stvarno žive od poljoprivrede i ulažu u poboljšanje poljoprivredne proizvodnje.
Posebna priznanja-povelje dobili su ljudi zaslužni za razvoj različitih grana maslinarstva i djelatnosti koje promiču i potiču maslinarstvo. Prof. dr. Đani Benčić dobio je povelju Vitez hrvatskog maslinarstva za znanstveni i stručni rad na polju unapređenja razvoja maslinarstva, a dr. sc. Olivera Koprivnjak povelju Vitezica hrvatskog maslinova ulja za znanstveni i stručni rad na polju promidžbe i proizvodnje maslinova ulja.
Zlatno pero Maji Marinović
Zlatno pero masline za medijsku promidžbu uzgoja maslina, dobila je novinarka Zadarskog lista, Maja Marinović. Knez hrvatskog maslinarstva je dr. sc. Vinko Milat, zaslužan za promidžbu uzgoja maslina, proizvodnju i povećanje potrošnje maslinovog ulja. Povelju Velika zlatna maslina dobio je Zavod za zaštitu bilja Solin za unapređenje hrvatskog maslinarstva kao gospodarske grane, a Velika zlatna amfora pripala je Zavodu za biljne znanosti, Institut za jadranske kulture Split.
 Povelje Dobroslav Elezović za unapređenje rada u masliniku, dobili su dipl. ing. Bernard Bokšić i Vinko Lalin. Povelje Edmund Modun za obnovu starih stabala maslina dobili su Goran Marević i Želimir Badurina. Povelje Marko Vrsalović za unapređenje maslinarstva na otocima, dobili su: Miho Bender, Josip Borojević i skladatelj Ivo Lučić. Povelje dr. Branko Škarica za stručni doprinos u proizvodnji maslinova ulja, dobili su Jure Mateljak i Ratko Romić.
Brojna zadarska priznanja
Povelju Stanko Ožanić za promidžbu uzgoja maslina dobio je Bruno Flego. Povelje dr. Aleksandar Vlašić za stručni rad na uzgoju maslina dobili su: Nado Butić, Mladen Dušević i Stipe Mimica. Povelju Marko Marčić za stručni rad u proizvodnji sadnica maslina, dobio je Rade Babić, a povelju Frane Tabain za doprinos njegovanju izvornih starih sorti maslina, Marin Matešić. Povelja Duško Brnetić za stručni rad na polju zaštite maslina od bolesti i štetnika pripala je Anđelku Josi Baljaku. Povelja za ekološkog maslinara 2012. otišla je OPG-u Marović, a Ivka Dujmović dobila je povelju Cvit masline za promicanje maslinarstva u kulturi.
Jučer su također kao dio manifestacije održana dva stručna skupa: “Konvencionalno maslinarstvo” i “Ekološko maslinarstvo”, uz prikaz agrotehničkih mjera rezidbe masline i proizvodnju humusa od maslinske komine. Organizirani su i izlet u maslinik Bože Burazina iz Omiša i prezentacija rezidbe promrzlih stabala maslina, te posjet uljari Orgula iz Marušića.


Nagrade u Zadar, Nadin, Briševo, Novigrad, Biograd i Bibinje




Premium šampion ovogodišnje manifestacije “Maslina 2012” je OPG Flego iz Pazina, a vicešampioni su Vedran Lupić iz Bala, Bože Burazin i Zoran Zanini iz Rovinja. TO “Buddy” vlasnika Mladena Prtenjače iz Zadra osvojio je šampionsku titulu za proizvod od ploda masline. Ivica Vlatković iz Novigrada dobio je plaketu za najmanju ocjenu SMK, a Šime Šušić iz Zadra za najmanju ocjenu PB. Uljari Nadin pripala je plaketa za uljaru u kojoj je prerađeno najviše ulja koja su osvojila nagrade.
Plaketu Super premium CRO2012 od sudionika s područja Zadarske županije su osvojili: Marko Nakić i Ljubomir Malta iz Zadra. Plakete za sortna maslinova ulja osvojili su između ostalih Ivica Zrilić (galica) i Nado Butić (masnjača), a Rade Nekić je dobio zlatnu plaketu za komplet kozmetičkih proizvoda od maslinova ulja. Zlatnu plaketu osvojila je i “Oleum Dalmatia” iz Biograda za izgled pakovine maslinovog ulja, a u istoj kategoriji je srebrna plaketa pripala OPG Sikirić Bibinje.


Natjecalo se 804 maslinara iz 10 zemalja


Na Maslini 2012 su nastupila 804 natjecatelja iz deset zemalja Sredozemlja: Hrvatske 667, Slovenije 102, Italije 13, Bosne i Hercegovine 11, Francuske 4, Albanije i Grčke po dva te iz Malte, Španjolske i Turske po jedan. Bilo je 620 uzoraka ekstra djevičanskih maslinovih ulja različitih klasa, 140 uzoraka proizvoda od masline i ulja, 67 uzoraka ekoloških maslinovih ulja i 44 uzorka etiketa i pakovina. Nagrađeno je 65 posto uzoraka, odnosno podijeljeno je 550 medalja i plaketa. Samo 17 uzoraka nije bilo u klasi ekstra djevičanskog maslinovog ulja, odnosno dva posto. Organoleptičko ocjenjivanje kvalitete maslinovog ulja izvršio je Nastavni zavod za javno zdravstvo u Splitu, a kemijska analiza izvršena je na digitalnom laboratoriju C.D.R.