Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Pčelarima bi trebalo biti bolje u EU

26.02.2012. 23:00
Pčelarima bi trebalo biti bolje u EU


Očito je da su pravila postavljena u EU utjecala na odnos institucija prema pčelarstvu i jednako očekujem kod nas, ističe Zlatko Elveđi


Pčelari zadarske Udruge Dalmatinka boravili su u petak i subotu na studijskom putovanju u Sloveniji tijekom kojeg su uspostavili nove kontakte sa slovenskim kolegama i upoznali se s njihovim iskustvima, osobito na području izvlačenja sredstava iz EU fondova.
Prvi dan boravilo se u pčelarskom domu u Brdu pri Lukovici gdje su predavanja držali eminentni slovenski stručnjaci. Drugi dan obilazili su slovenska pčelarska domaćinstva i kulturne znamenitosti na prostoru općine Žirovnica gdje im je između ostalog predavač i domaćin bio predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije Boštjan Noč.
Slovenski pčelari su od ulaska u EU izvukli četiri milijuna eura sredstava kojima su razvijali svoje pčelarstvo. Do ulaska u Uniju odnos između njih i Ministarstva poljoprivrede bio je na marginalnoj razini, ali se situacija naglo promijenila nakon ulaska kako su istaknuli tamošnji predavači. Tome se nadaju i hrvatski pčelari.
– Očito je da su pravila postavljena u EU utjecala na taj odnos institucija prema pčelarstvu i jednako očekujem da će se to dogoditi kada Hrvatska uđe u EU. Trebaju postojati regule ponašanja. Njih treba donositi Ministarstvo poljoprivrede koje mora imati sluha za našu granu. Zadovoljan sam ovim studijskim putovanjem jer smo dobili više nego što smo očekivali. Uspostavili smo i dobre odnose s Udrugom pčelara Anton Janša te se nadamo daljnjoj zajedničkoj suradnji, kaže predsjednik Udruge Dalmatinka Zlatko Elveđi.
U Sloveniji ima oko 9.000 pčelara. Po broju pčelara na 1.000 stanovnika, koji je veći od četiri, druga je zemlja na svijetu. Tamošnji pčelari drže oko 170.000 košnica. Godišnja proizvodnja u 2010. godini iznosila je 1.673 tone meda od čega je 73,87 posto prodano na kućnom pragu po prosječnoj cijeni od 7,24 eura. U zadnje vrijeme Slovenci su krenuli s razvojem pčelarskog turizma te pojedina gospodarstva već broje 10.000 posjetitelja na godišnjoj razini.