Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Biograd postaje centar za istraživanje potopljenih brodova na Sredozemlju

Autor: Velimir Brkić

26.02.2013. 23:00
Biograd postaje centar za istraživanje potopljenih brodova na Sredozemlju


Sve ove radnje se poduzimaju s ciljem planiranja jednog potpuno novog muzeja u gradu Biogradu na Moru na temu potopljenog broda. Bio bi to i centar istraživanja potopljenih brodova na Sredozemlju po čemu bi Biograd bio svjetski poznat. Za ovaj projekt aplicirat će se za sredstva Europske unije


Naš do sada najveći i najbogatiji hidroarheološki nalaz na Jadranu, brod koji je u studenom 1583. godine potonuo kod otočića Gnalić između otoka Pašmana i Vrgade, na udaljenosti od oko tri nautičke milje jugoistočno od Biograda na Moru, krije nova, senzacionalna otkrića.
– Do danas ni jedno istraživanje ovakvog tipa nije donijelo tako brojne i vrijedne nalaze, kazano je to na sastanku koji su biogradski dogradonačelnik Marijan Stopfer i Ivan Čupić, voditelj LAG Laura, u Veneciji održali s Maurom Bondiolijem, jednim od najznačajnijih stručnjaka u Europi na području podvodne arheologije, odnosno potopljenih brodova na Sredozemlju te voditeljem EU projekta “CI-Med” u kojem će sudjelovati 18 partnera iz šest država – Hrvatske, Italije, Grčke, Slovenije, Francuske i Španjolske.
– Projekt će trajati pet godina, a ukupna vrijednost projekta je više od četiri milijuna eura, rekao je Čupić.
Sve ove radnje se poduzimaju s ciljem planiranja jednog potpuno novog muzeja u gradu Biogradu na Moru na temu potopljenog broda. Bio bi to i centar istraživanja potopljenih brodova na Sredozemlju po čemu bi Biograd bio svjetski poznat. Aplicirat će se na sredstva Europske unije.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU