Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Matica Zadrana dvadeset godina s nama

Autor: Valentina Mlađen

26.02.2013. 23:00
Matica Zadrana  dvadeset godina s nama

Foto: Marin GOSPIĆ



U Gradskoj loži izloženo je devedesetak plakata, a Ivo Babić iz Matice naglasio je kako je događaja bilo i mnogo više


Izložbom plakata U Gradskoj loži Zadar  koji predstavljaju sukus 20  godina postojanja i rada Matice Zadrana nastavljeno je  obilježavanje ove važne  obljetnice.
Osim izložbe, obilježavanje je počelo predstavljanjem knjige “Zadarski kampaneli” Drage Marića, a nakon izložbe plakata obilježavanje će završiti idući  utorak predstavljanjem monografije “Matica Zadrana –  dvadeset godina”.
U ime Narodnog muzeja  Zadar okupljene je pozdravio Vladimir Alavanja naglasivši dobru suradnju  NMZ-a i Matice Zadrana  tijekom svih ovih dvadeset  godina.
– U svom djelovanju, nastala u teškim ratnim uvjetima, Matica je nastala sa  željom da se očuva identitet  ovoga grada. Velik je njihov  doprinos da ovaj grad bude  ljepši i ugodniji za život  nama, ali i svima koji ga  posjećuju, rekao je Alavanja  naglasivši kako, osim retrospektivne uloge, neki od  ovih plakata i u umjetničkom smislu predstavljaju  prava remek djela.
U Gradskoj loži izloženo  je devedesetak plakata, a  Ivo Babić iz Matice naglasio  je kako je događaja bilo i  mnogo više. Izložba počinje  plakatom Osnivačke  skupštine Matice iz 24.  ožujka 1993. godine, a osim  njega tu su plakati koji pozivaju na obilježavanje  važnih datuma i blagdana,  prisjećanja na poznate i zaslužne Zadrane, pozivi na  skupštine i razna druga događanja.
– Kroz sve ove godine  vodili smo se idejom da sve  što napravimo ostane iza  nas, istaknuo je Babić. A  iako, kako se moglo čuti,  2012. godina nije bila naročito plodna u Matici koju  je, kao i sve ostale, pogodila  kriza, ovih 20 godina zalog  su svijetle budućnosti organizacije koja je tek stigla u  najbolje godine.