Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ZD DNEVNIK Čvrsta veza kulture i turizma

26.02.2014. 23:00
ZD DNEVNIK  Čvrsta veza kulture i turizma


Na Sveučilištu u Zadru postoji Odjel za turizam i komunikacijske djelatnosti, koji se svojevremeno zvao Odsjek za kulturu i turizam. Pa su se mnogi sprdali s tim studijem, kako je to bezvezarija, kakve veze ima kultura i turizam. Svjedoci smo kako veza postoji i to velika.
Puno prije nas, kao i u svemu, u inozemstvu, primjerice u Italiji, svi ljetni festivali, odnosno predstave i koncerti, sponzorirani su od strane turističkih ureda određenih mjesta. Shvatili su to naposlijetku i kod nas, s vremenom je nekima došlo u glavu, pa se turizam odlučio uhvatiti kulture. Ili kultura turizma, svejedno, poanta je ista. Osim ponude smještaja ili lijepih plaža velikom broju turista je bitan sadržaj. Neki vole turizam tipa Zrće ili Garden festival, a drugi pak vole dobre koncerte i zabave na otvorenom. U moru događanja koja se ljeti nude na našoj obali tradicionalni festivali su se utopili u sve ostalo. Iako i dalje odzvanjaju Dubrovačke ljetne igre ili naše Glazbene večeri u Sv. Donatu, teško je ostati u centru pažnje kao dosada. Zapravo je još teže pronaći financijere kad od ministarstva ili lokalnih uprava svi traže novac. I onda se potrebno okrenuti sponzorima. Ali i njih je teško naći, kad ih svi povlače za rukav. E, tu je onda turistička zajednica pojedinog mjesta koja treba priskočiti u pomoć. Zadarsko kazališno ljeto sve teže se bori s financijama, jer su s vremenom osim njega i Glazbenih večeri mnogi došli po pomoć.
I tako, od prošlog ljeta je uskočila Turistička zajednica, a tako će i ove godine. Eto kako kultura i turizam ipak imaju veze, Zadarskom kazališnom ljetu će itekako značiti pomoć TZ Grada, a turisti će dobiti još jedan dobar koncert i to u sklopu ove manifestacije. Naći će se, a već su se zapravo našli, zlonamjernici, koji u svemu nalaze zamjerku, pa i ovdje gunđaju kako se novac baca. Naravno, opet je stvar kako tko gleda. Na taj način cijelo ljeto bacamo novac na koncerte, filmove, performanse… Ali da nije svega toga bilo bi i upola manje turista. Pa se ne bi tako ubrzano ovih dana uređivali apartmani za sezonu, zar ne?