Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Otvorena “Zimska priča” u Varoši

26.02.2017. 23:00
Otvorena “Zimska priča” u Varoši


“Zimska priča”, naslov je izložbe fotografija skupine autora otvorene u subotu predvečer u Galeriji likovne udruge ZadArt u Varoši. Uime domaćina okupljene je pozdravio Zoran Džapo, predsjednik ZadArta istaknuvši kako je dolazak cijenjenih fotografa u njihovu galeriju priznanje njihova rada.
– Samo zajedničkim radom ćemo nešto postići, kazao je Džapo.
Jedna od dvadeset autora izložbe, Zdenka Reščić, napomenula je kako je Zadar kroz svoju povijest dao veliki broj fotografa od kojih su najznačajniji braća Ante i Zvonimir Brkan i Joso Špralja te im je stoga posebna čast biti u ovom gradu i izlagati svoje fotografije.
– Današnja generacija zadarskih fotografa predvođena je našim prijateljima Aleksandrom Bonačićem, Jerolimom Vulićem i Danijelom Kolegom. Naš Saša zaslužan je za dolazak izložbe u Zadar te mu se u ime svih autora od sveg srca zahvaljujemo.
Ideja o izložbi skupine autora potekla je od gđe. Nikice Badrov, vlasnice Galerije Badrov u Zagrebu. Galerija Badrov bila je prva privatna galerija umjetničke fotografije u Hrvatskoj. Otvorena kao prirodan slijed težnji vlasnika obiteljskog obrta “Foto Badrov”, kako bi fotografija u našem društvu zadobila status koji joj ljepotom i kreativnošću i pripada. Nažalost, nije se uspjela održati kao samostalna, galerijska djelatnost. Galerija danas u svom interijeru posluje i kao Cafe Crveno i Crno, no i ovako u kombinaciji s caffeom, jedna je od ljepših izalagalačkih prostora u Zagrebu, istaknula je Reščić napomenuvši potom kako od 20 autora koji sudjeluju na izložbi svakako treba istaknuti naše renomirane, umjetničke fotografe: Slavku Pavić, Snježanu Požar, Višnju Serdar i Josipa Klaricu. Ostali autori su aktivni članovi CroArtPhoto kluba i Foto kluba Zagreb.
– Ljubav za fotografiju nikada vas ne napušta, ni u poznim godinama te vam kao emocija daje nepresušnu životnu radost. Fotografi su u svojoj biti vječno znatiželjna djeca, zapanjeni ljepotom svijeta ili angažirani na prikazivanju njegovih loših manifestacija u želji da ga bezuvjetno poprave, istaknula je Zdenka Reščić.