Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

PZ MasVin najuspješniji, “Šinjorina Smokva” šampion voćnih namaza

26.02.2017. 23:00
PZ MasVin najuspješniji, “Šinjorina Smokva” šampion voćnih namaza


U organizaciji Saveza maslinara Splitsko-dalmatinske županije  14. Međunarodna manifestacija maslinara Mediterana “Maslina Split 2017” (na kojoj sudjeluje 389 maslinara iz devet mediteranskih država), te “3. Intrada Split 2017” (sa 76 natjecatelja, odnosno ponudom 125 uzoraka vina, sira, mesa, ribe, meda, marmelade i drugih proizvoda) najuspješnijim hrvatskim natjecateljem ove je godine proglasila Poljoprivrdna zadruga Maslina i vino iz Polače.
Šampionom četrnaestog izdanja međunarodne manifestacije Maslina 2017. proglašena je Vedrana Rakovac iz Pule, koja je osvojila i titulu šampiona ulja miješanih sorti, dok je titulu šampiona treće međunarodne manifestacije Intrada osvojila Natura Antunović iz Orebića.
PZ MasVin i “Šinjorina Smokva” među šampionima
Proglašenjem najboljih među maslinarima i poljoprivrednicima završio je program prvog dana ovih manifestacija, koje su se i ove godine održale u hotelu Zagreb u Splitu u subotu navečer. Vice šampioni maslinarskog dijela natjecanja jesu Juštin Vuković iz Selca na Braču te Ernest Kante i Rok Glavina iz Slovenije, a istu je titulu među poljoprivrednicima osvojila obitelj Miha Bendera s otoka Šipana. Najbolju pakovinu ima Brač oliva iz Supetra, a najbolji proizvod od ploda masline Neven Kovačić iz Omiša. Šampion aromatiziranih ulja je Kmetija Ronkaldo iz Slovenije. Najuspješnijim hrvatskim natjecateljem s najviše osvojenih zlatnih odličja proglašena je dakle PZ MasVin iz Polače. U ruke Radoslava Bobanovića uz to je predano priznanje za vicešampiona ekstra djevičanskih maslinovih ulja iz ekološke proizvodnje, a u natjecanju Intrada  2017. nagradu šampion za crna vina (Merlot 2015. i Crljenak 2014.), odnosno titulu najuspješnijeg natjecatelja uzeli su zbog šest zlatnih odličja.
Zadar je ove godine bio manje nazočan na ovoj manifestaciji u odnosu na prethodne.
– Mislim da je ovdje vrijedno biti jer je ovo jedna od najstrukturiranijih manifestacija za uljare koje imamo. Ide se u specifičnosti, u analizu i posebno ocjenjivanje  masnoća u ulju, ulja preme peroksidnom broju,… što drugi nemaju. Ovdje ocjene daje certificirani Institut za javno zdravstvo Split, odnosno njihov panel kušača, a takav certifikat ima u nas samo još Poreč, a bore se dobiti ga Zadar, Šibenik i Zagreb, kazao nam je Radoslav Bobanović iz PZ MasVin Polača..
– Kao ukupni pobjednici smo i više nego zadovoljni. Kad su ulja u pitanju čekamo rezultate s daljnih manifestacija – Noćnjaka u Dalmaciji, odnosno Masline u Zadru, kao i Kopra i Riminija i Verone, gdje smo također slali uzorke. S prethodnim i tim rezultatima  moći ćemo sve sumirati i ocijeniti svoju 2016. uljarsku godinu i vidjeti što popraviti, gdje smo već zadovoljni, ka kojim nišama ići itd.
Najbolji strani natjecatelj iz susjedne je Slovenije Boris Marinić iz Dobrova. U natjecanju Intrade Sandra Babac za svoju “Šinjorinu Smokvu” uzela je šampionsku titulu u kategoriji voćnih namaza. Nagrađenih z Zadarske županije bilo je više, a sve nagrađene predstavit ćemo naknadno.
Priznanja Vlatkoviću, Matešiću i Udruzi maslinara Poličnik
Ove manifestacije ove je godine, uz Savez maslinara Splitsko-dalmatinske županije, organizirala tvrtka Vrtal priobalje, a  pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora Bože Petrova i župana Splitsko-dalmatinske županije Zlatka Ževrnje, kojem je uručena Povelja počasnog kneza hrvatskog maslinarstva. Kad smo kod posebnih nenatjecateljskih priznanja kažimo da je povelju viteza hrvatskog maslinarstva za znanstveni i stručni rad na polju unaprjeđenja uzgoja maslina osvojio Ivica Vlatković iz Novigrada. Povelju viteza maslinarskog prijateljstva za promidžbu uzgoja maslina i proizvodnje maslinovog ulja, a posebno za njegovanje ljudskih odnosa među maslinarima, osvojili su Antun Tonko Ostojić iz Povlja, Marin Matešić iz Zadra i Milan Amižić iz Žrnovnice. Također je Zlatna maslina za praktični rad na uzgoju maslina među maslinarima i proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja pripala Udruzi maslinara Poličnik. Možemo, dakle, kazati kako su maslinari i proizvođači ostalih izvornih poljoprivrednih proizvoda iz Zadarske županije imali više nego zapažen nastup u Splitu, nastavljajući pronositi glas o ovdašnjoj preporođenoj maslinskoj, vinarskoj i poljodjelskoj stvarnosti.
 Na sajmu uz domaće sudjeluju i kandidati iz Francuske, Španjolske, Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije .