Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Komunikacijska uloga hrvatskih časopisa

Autor: Ante Rogić

26.03.2010. 23:00
Komunikacijska uloga hrvatskih časopisa


U srijedu je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagebu doktorsku disertaciju obranio Franjo Pehar, asistent na Odjelu za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru. Disertaciju pod naslovom “Komunikacijska uloga hrvatskih časopisa u polju informacijskih znanosti: bibliometrijska analiza Vjesnika bibliotekara Hrvatske i Informatologije” Pehar je branio pred Stručnim povjerenstvom u sastavu: prof. dr. sc. Jelka Petrak, profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zadru, ujedno i kandidatova mentorica, prof. dr. sc. Tatjana Aparac Jelušić, profesorica Odjela za knjižničarstvo Sveučilišta u Zadru i prof. dr. sc. Miroslav Tuđman, profesor na Odsjeku za informacijske znanosti Sveučilišta u Zagrebu. 
Disertacija Franje Pehara imala je za cilj utvrditi pouzdanost bibliometrijskih pokazatelja u postupcima vrednovanja znanstvenog i stručnog doprinosa dvaju temeljnih hrvatskih časopisa u polju informacijskih znanosti.
Na osnovi jasno izloženih teorijskih polazišta i pažljivo planirane metodologije Pehar je pregledno izložio zanimljive i vrijedne podatke o znanstvenoistraživačkom i stručnom doprinosu časopisa ‘Vjesnik bibliotekara Hrvatske i Informatologija’. Njegovi su nalazi potvrdili osnovnu hipotezu od koje je pošao u svojemu istraživanju, te ukazali na važnost i korisnost bibliometrije kao metode i bibliometrijskih pokazatelja pri vrednovanju doprinosa časopisa razvoju, u ovome istraživanju odabranog, znanstvenoga polja informacijskih znanosti. 
Komunikacija i razmjena informacija u području informacijskih znanosti, kao i u mnogim drugim znanstvenim područjima, u značajnoj mjeri ovise o znanstveno-stručnim časopisima kao primarnom komunikacijskom kanalu pa se kroz minucioznu analizu ‘Vjesnika bibliotekara Hrvatske i Informatologije’, primjenom bibliometrijskih metoda, pratila njihova uloga glavnih (pre)nositelja informacija u polju informacijskih znanosti u Hrvatskoj.
Pehar je također ukazao na nužan oprez odnosno potrebu kombiniranja kvantitativnih i kvalitativnih metoda i pokazatelja pri vrednovanju znanstvenoga rada uopće, a u zaključku je upućeno na nekoliko vrijednih tema i problema za daljnja znanstvena istraživanja.