Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Prilog koji je povezao znanost, struku, ribare i težake

Autor: Ante Vidović

26.03.2010. 23:00
Prilog koji je povezao znanost, struku, ribare i težake

Foto: Adam VIDAS



Prilog Plodovi zemlje i mora Zadarskog lista je na vrlo uspješan način spojio proizvodnju, struku i znanost, smatra Joško Niskota, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije
Plodovi zemlje i mora specijalizirani prilog za poljodjelstvo,  ribarstvo i okoliš. Izlazi svake subote u sklopu Zadarskog lista.  Osmislio ga je i uređuje Nedjeljko Jusup koji je ujedno i jedan  od osnivača, tvorac projekta te prvi i dugogodišnji glavni  urednik Zadarskog lista.
Prvi broj Plodova zemlje i mora pojavio se 14. siječnja 2004.  godine i od tada svake subote već šestu godinu donosi aktualnosti iz poljoprivrednih djelatnosti.
U prvom broju, podsjetimo, izvorno je objavljen prvi projekt  Vinske ceste Zadarske županije.
Znanost, struka i proizvodnja
– Nastojeći povezati znanost, struku i proizvodnju,  okupili  smo skupinu vrsnih autora  među kojima od početka djeluju   poznati agronomi – sveučilišni profesori Ante Kolega Bage i  prof.  dr. sci.  Anđelko Vrsaljko, mr. sc. Marijan Tomac, mr.sc.  Neven Bosnić, dr. sc. Lav Bavčević,  mr. sc.  Tomislav Vodopija,  dr. sci. Vlasta Franičević, prof. Joško Gatara  te agronomi  HSPSS-a  Zadarske županije Zdravko Bušić, Gordana Dragun,   Ana Grgas,  Zvonimir  Vlatković, Miroslav Andrić, Ivan  Šimičević … Zajedno sa specijaliziranim novinarima Zadarskog  lista Antom Vidovićem, Ivanom Stagličićem i drugim suradnicima oni na stručno popularan način iz tjedna u tjedan u  svojim prilozima potiču razvitak regionalnog i nacionalnog   poljodjelstva i ribarstva, posebice maslinarstva i mljekarstva/sirarstva, rekao je Jusup.
Maslinarska renesansa
S početkom izlaženja Plodova koincidira prava maslinarska   renesansa na području Zadarske županije, pokret koji traje… U  međuvremenu je posađeno 145. 000 stupi maslina  tako da ih je  danas oko 800 tisuća.
 Stručnjaci na našim stranicama pojašnjavaju novosti i mogućnosti dobivanja sredstava iz fondova EU, odgovaraju na  pitanja čitatelja, a osim stručnih tekstova iz maslinarstva, ali i  vinogradarstva, voćarstva, ribarstva,  ratarstva, stočarstva,  cvjećarstva i povrtlarstva… Od samog početka u prilogu objavljujemo i natječaj za Najulov, popularizirajući tako ribolov,  ribarstvo i odnos prema moru.
Selo, baština i gastronomija
 Plodovi zemlje i mora Zadarskog lista donose izvješća i  reportaže sa svih važnijih poljodjelskih događaja i  manifestacija,  priredbi i sajmova kao i pregršt reportaža s poljoprivrednih  gospodarstva diljem Zadarske županije, Dalmacije i Lijepe  naše. – Ističu ljepotu hrvatskih sela, njezinu baštinu i gastronomiju, kaže sveučilišni profesor i naš kolumnist prof. dr. sci  Ante Kolega Bage.
Posebice nastoje skrenuti pozornost na nedovoljno poznate   delicije zadarskog zaleđa – Bukovice, Ravnih kotara kao i  ličkog  djela Zadarske županije sve do Une gdje uz već poznatu  janjetinu i jaretinu, nude i prepoznatljive sireve od ovčjeg,  kozjeg i kravljeg mlijeka proizvedene u domaćim radionicama.  Sirevi su i ove godine po sedmi put  konkurirali za izbor najboljih  na Noćnjaku 2010. – Sve to i vješta urednička ruka Nedjeljka  Jusupa pridonijelo je da  Plodovi zemlje i mora Zadarskog lista,  po čitanosti i ugledu, postanu jedna od najboljih tiskovina  agrarnog profila u zadarskoj regiji i šire, kaže Gordan Marinović, predsjednik Zadružnog saveza Zadarske županije. 
– Plodove čitaju i seljaci, poljoprivredni proizvođači i  sveučilišni profesori, kućanice i poduzetnici, ističe urednik  Jusup.
– Novine su to koje su na vrlo uspješan način spojile  proizvodnju, struku i znanost. Čestitam im na priznanju koje su  zasluženo dobili, riječi su Joška Niskote, predsjednika Zadružnog saveza Dalmacije, koji je organizator 12. međunarodne  manifestacije maslinara i uljara Mediterana Noćnjak 2010.


 ANU GRGAS PREPOZNALI KAO NOVINARKU


Kad je prije šest godina mr. sc. Ana Grgas počela surađivati u našem prilogu u jednom ravnokotarskom selu, gdje je kao dugogodišnja stručna suradnica Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe dolazila i prije,   pristupili su joj domaći ljudi rekavši:
– Znamo mi vas, vi ste ona novinarka iz Plodova zemlje i mora Zadarskog lista.
Ova mala anegdota samo je jedna od potvrda kako je prilog  upoznao i zbližio stručnjake i poljodjelce, vjerujemo, na obostrano zadovoljstvo. Iz Plodova zemlje i mora proizašle su i dvije zapažene knjige – Hrvatski misir, autora prof. dr. sci. Ante Kolege Bage i Libar okorjelog agronoma, magistra Marijana Tomca.