Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Sudionik mnogih poznatih festivala

Autor: Ante Rogić

26.03.2010. 23:00
Sudionik mnogih poznatih festivala

Foto: Sebastian GOVORČIN



U Svečanoj dvorani Sveučilišta u četvrtak je održan još jedan u nizu koncerta iz pretplate produkcije Klasične glazbe Hrvatskog narodnog kazališta. Nastupio je Gudački kvartet ‘Dominant’ iz Moskve, u sastavu Julija Srebrenskaja, violina, Ekatarina Pogodina, violina, Anna Sazonkina, viola i Tatjana Egorova, violončelo. Na repertoaru su bila djela Šostakoviča, Puccinija i Čajkovskog.
‘Dominant kvartet’ je izrastao u klasi glasovitog glazbenika, korifeja ruske glazbene kvartetne umjetnosti, profesora Ruske glazbene Akademije „Gnjesinyh”, Valentina Aleksandroviča Berlinskog, u rujnu 1995. godine i već je sljedeće godine dobio prvu nagradu na međunarodnom natjecanju gudačkih kvarteta „Dmitrij Šostakovič” (Sankt Petersburg, 1996). Tada je kolektiv prihvaćen u Društvo Moskovske Državne filharmonije i počeo je redovito koncertirati.
U 1997 godini, Dominant kvartet postao je laureatom „Novog dobrotvornog fonda Mstislava Rostropoviča” i dobio stipendiju „Sergej Prokofjev”. U toj istoj godini ansambl je izdao prvi CD. Od iste godine stalno povećava broj svojih gostujućih koncerata. Uz mnogobrojne koncertne nastupe u Rusiji, Dominant kvartet je ostvario višekratne turneje u Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj, koncerte u Parizu, Amsterdamu (Contertgebow), Tokiju i drugdje.
Dominant kvartet sudionik je mnogih poznatih festivala. U 2000.godini diskografska kuća „Olympia” izdala je nosač zvuka gdje se kvartet predstavio sa djelima istaknutog kompozitora Mečislava Vainberga. Taj nosač zvuka dobio je vrlo visoku ocjenu inozemne kritike.
U 2001.godini, Kvartet je postao laureat Međunarodnog natjecanja gudačkih kvarteta u Bordeauxu dobivši prestižnu prvu nagradu Ministarstva kulture Republike Francuske.U 2002. godini kvartet dobija specijalnu diplomu žirija za izvedbu 3.gudačkog kvarteta Alfreda Schnittkea na Premio Paolo Borciani.