Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

“Ulazak Hrvatske u EU važan je dio moje karijere”

26.03.2012. 22:00
“Ulazak Hrvatske u EU važan je dio moje karijere”


Doris Pack, njemačka političarka i zastupnica u Europskom parlamentu, kako je više puta istaknuto tijekom jučerašnjeg dana, velika prijateljica Hrvatske, osobito na njenom putu do neovisnosti te ulaska u Europsku uniju održala je jučer u Zadru inspirativan govor pod nazivom “Mjesto Hrvatske u Europskoj uniji”


Ulazak Hrvatske u Europsku uniju sljedeće godine je prekretnica u povijesti vaše zemlje i jedna vrsta povratka kući. Prihvaćanjem članstva Hrvatske, Europska unija je korak bliže ostvarenju cjelokupne europske integracije. Sljedeće godine, dakle, svi ćemo imati razloga za slavlje. Za mene, ulazak Hrvatske u EU znači sretno privođenje kraju jednog važnog poglavlja moje političke karijere. Stoga ću na svaki način nastojati doći u Hrvatsku idućeg ljeta da bih s vama to i proslavila, zaključila je europarlamentarka Doris Pack sinoć svoj govor u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, koji je održan u povodu obilježavanja Dana kršćanske kulture u Zadru.
Doris Pack, njemačka političarka i zastupnica u Europskom parlamentu, kako je više puta istaknuto tijekom jučerašnjeg dana, velika prijateljica Hrvatske, osobito na njenom putu do neovisnosti te ulaska u Europsku uniju, održala je jučer u Zadru inspirativan govor pod nazivom “Mjesto Hrvatske u Europskoj uniji”.
EU kao jedinstven projekt
Na početku svog govora Pack je podsjetila na prosinac 2011. kada je Europski parlament velikom većinom glasao u korist ulaska Hrvatske u Europsku uniju što se, kako je istaknula, prije toga nije dogodilo ni s jednom zemljom kandidatkinjom. Za nešto više od godinu dana Hrvatska će postati 28. članica Unije, iako ponešto drugačije od one kakva je bila u osnivanju. Naime, Hrvatska ulazi u teškom i turbulentnom vremenu obilježenom raznim krizama, osobito ekonomskom krizom, no njemačka europarlamentarka odlučila se u svom govoru osvrnuti na jednu drugu krizu, krizu povjerenja, kako je nazvala.
Povjerenje u političare na niskom je stupnju, a Unija se suočava i s nepovjerenjem u sam pojam Europe kao zajednice.
– Ozbiljniji je nedostatak povjerenja u europske institucije. Prvi put od samih početaka europskih integracijskih procesa, u ranim pedesetima 20. stoljeća, čak se i samo jedinstvo Europe ponekad dovodi u pitanje. Povjerenje u demokraciju kao oblik vladavine je također krhko, da ne spominjem na kojem je uopće stupnju ugled kapitalističkog ekonomskog sustava, kazala je Pack nazvavši projekt europske integracije jedinstvenim u povijesti čovječanstva.
– Poslije traumatskih iskustava prve polovine 20. stoljeća i razaranja čitavog kontinenta u dvama strašnim ratovima, “očevi osnivači” položili su temelje za jednu fenomenalnu priču uspješnicu – stvaranje zajednice mira, slobode, napretka i pravednosti, kojoj sada pripada pola bilijuna ljudi.
Poljski slučaj
Kako je Pack govor držala u sklopu obilježavanja Dana kršćanske kulture osvrnula se i na kršćansko naslijeđe Europe te na dijalog s ostalim vjerskim zajednicama.
Svjesna strahova koje gaje sve nove članice Europske unije osvrnula se i na ono od čega najviše strahuju građani. Kako bi taj strah razbila istaknula je primjer “poljskog slučaja” – strah Francuza od uvoza jeftinije radne snage, točnije poljskih vodoinstalatera, što se nikad nije dogodilo. Jaz između financijske i političke elite, koji još uvijek podupiru integraciju te širih slojeva stanovništva proizlazi iz pravih poteškoća, ali i dezinformacija koje se šire iz pojedinih krugova.
– Nizak odaziv na referendum u Hrvatskoj pokazatelj je da čak i u ovoj zemlji entuzijazam ima svoje granice. To je nešto što treba vrlo ozbiljno razmotriti, upozorila je Pack.
Kako Unija sa svakom novom članicom dobiva bogatstvo još jedne kulture, kao bogatstvo koje donosi Hrvatska, Pack je istaknula njene krajolike u koje se i sama zaljubila.
Ugasnuo entuzijazam
– Svojim ulaskom u Europsku uniju Hrvatska će biti u položaju da i izvan svojih nacionalnih granica popularizira brojna bogatstva svog “kulturnog krajolika”, kojega sam kroz godine i ja naučila cijeniti. Priroda i krajolici Hrvatske izuzetno su privlačni i upravo će ti čimbenici, zajedno s kulturnim sadržajima, zasigurno oduševiti i nadahnuti mnoge Europljane u budućnosti.
Tijekom svog govora Pack je nastojala pobuditi entuzijazam s kakvim je Hrvatska na početku svog europskog puta i krenula, a kakav je ugasnuo, ne samo u Hrvatskoj, već i u mnogim drugim zemljama Unije. Euro-barometar ipak pokazuje da većina građana ima više povjerenja u EU nego u nacionalne države, Međunarodni monetarni fond i skupinu G20.
– Moja je želja da unatoč svim izazovima koji su pred nama, vi i vaši sugrađani uzmognete pozitivno gledati na budućnost. Možda neke od vas i mogu uvjeriti da unatoč svakom opravdanom kriticizmu, ova zajednička Europa je zaista divna stvar koja će, nadam se, ostati i pružiti nama i našim potomcima izvrsne mogućnosti i slobodu kroz dugi i dugi niz nadolazećih godina, zaključila je Pack svoj govor za koji je nagrađena pljeskom.
 


 GRGUROVIĆ: PRIJATELJICU HRVATSKE ZADAR RADO UGOŠĆUJE




Uime Zadarske županije i župana Stipe Zrilića gošću je pozdravio dožupan Đani Bunja.
– Na europskom putu, kao i čitava Hrvatska, i mi nositelji vlasti u Zadarskoj županiji dijelimo europsku perspektivu držeći je važnim motivom za naše društvo, rekao je Bunja naglasivši kako se Hrvatska ulaskom u EU vraća u zajednicu kojoj kulturno i povijesno pripada.
Dogradonačelnik Zadra Dražen Grgurović koji se skupu obratio uime gradonačelnika Zvonimira Vrančića istaknuo je kako je gospođa Pack prijateljica Hrvatske koju grad Zadar uvijek rado ugošćuje, ne samo zbog zasluga u ratu za hrvatsku neovisnost, nego i zbog obola koji je dala stvaranju zadarskog Sveučilišta koje je proslavilo svoju desetu obljetnicu.
– Pred nama su novi izazovi, ulazimo u Europsku uniju. Tamo će ponovno trebati imati znanja, mudrosti i ponovno prijatelje da kao mali sačuvamo ravnopravnost u tom loncu europskih naroda.
Uime rektora Ante Uglešića predavačicu je pozdravila Dijana Vican, a tijekom svečanosti bio je priređen i bogat glazbeni program.


 NADBISKUP ZAHVALIO DORIS PACK I KSENIJI ABRAMOVIĆ


Nadbiskup mons. Želimir Puljić svoj kratki govor tijekom svečanosti posvetio je ženama. Ovogodišnji Dani kršćanske kulture obilježeni su dvjema ženama, Doris Pack i Ksenijom Abramović, vlasnicom galerije Laudato koja je organizirala izložbu kipara u Donatu “Častimo te, Križu sveti”. Puljić je objema zahvalio na njihovim zaslugama i istaknuo važnost žena kroz povijest kršćanstva.