Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Suprugu Brankicu upoznao u vojnoj postrojbi

26.03.2017. 22:00
Suprugu Brankicu upoznao u vojnoj postrojbi


Uvijek sam nastojao biti bolji i uspješniji, kako u svome liječničkom poslu, tako i u svemu ostalom čime sam se kroz život bavio – od sporta i rada u Ligi protiv raka do političkog angažmana. Tako ću postupati i u svom gradonačelničkom mandatu za koji sam uvjeren da ću od građana Zadra dobiti povjerenje. Važno je da čovjek postavi određene standarde i da ne ide ispod njih, nego da uvijek pokušava posao odraditi još bolje i kvalitetnije, ali i da u svemu što radi bude i ostane čovjek, i to normalan, govori dr. Branko Dukić, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zadra, uspješan zadarski ginekolog koji će za dva dana navršiti 51 godinu i koji je, kako kaže, pun volje i elana za novi radni i životni izazov koji je pred njim.
Iako je svoj dosadašnji radni vijek vezao uz uspješnu liječničku karijeru, dr. Dukić iza sebe ima i višegodišnje političko iskustvo koje je započeo prije desetak godina kao član HDZ-a, najprije kroz rad u Mjesnom odboru Stanovi, gdje je bio predsjednik u dva mandata, te kao član Gradskog odbora HDZ-a, a od lani i član Predsjedništva GO, a odradio je i dva mandata kao gradski, još uvijek aktualni, vijećnik.
Pjeva u crkvenom zboru
Na pitanje što će mu, ukoliko na predstojećim lokalnim izborima postane novi zadarski gradonačelnik, najviše nedostajati od sadašnjeg svakodnevnog rada u bolnici, odgovara kako misli da će to biti onaj osjećaj zadovoljstva zbog pomaganja pacijentima, što većina liječnika smatra neprocjenjivim iskustvom koje se ni sa čime ne može mjeriti.
Branko Dukić kao i svi liječnici nema mnogo slobodnog vremena, a kada ga ima, kaže kako ga nastoji provesti s obitelji, sa suprugom i njihovo četvero djece, te uz aktivnosti koje ga opuštaju, prvenstveno pjevanje u stanarskom Crkvenom zboru Kraljice Mira, te igranje nogometa. Suprugu Brankicu, s kojom je u braku dvadeset godina, Branko je upoznao u vojsci 1995. godine, točnije dok je kao pripadnik 84. gardijske bojne, poznate kao „Termiti”, obavljao dužnost zapovjednika sanitetske službe prvog sektora.
– Supruga i ja bili smo igrom slučaja pripadnici iste postrojbe. Ona je radila u kadrovskoj službi 84. gardijske brigade kada smo se upoznali i zaljubili, a u braku smo od 1997. godine. Brankica se maksimalno i s puno strpljenja posvetila djeci što se pokazalo dragocjeno za našu obitelj, tim više što posao liječnika ne ostavlja onoliko vremena za obitelj koliko bih želio. Naravno da bi nam s još jednom plaćom bilo lakše, ali ne žalimo se, i za razliku od mnogih možemo djeci osigurati sve što im je potrebno, kaže Branko čija djeca – 19-godišnji sin Borna i kćeri Lucija (17), Nikolina (15) i Katarina (8), barem za sada ne pokazuju interes za medicinom, pozivom za koji se njihov otac, kako ističe, odlučio sasvim slučajno.
Skoro postao profesionalni vojnik
Branko Dukić je rođeni Stanarac, a u ovom zadarskom kvartu gdje i danas živi, krenuo je u tek sagrađenu osnovnu školu.
– Od 1. do 4. razreda išao sam u staru osnovnu školu Stanovi. U petom razredu prebacio sam se u OŠ Veljko Vlahović (danas Šime Budinića), a već u drugom polugodištu vratio se u Stanove gdje je izgrađena nova škola. Prve dvije godine srednje škole završio sam u Gimnaziji Jurja Barakovića, a preostale dvije u Medicinskoj školi, tada još u staroj zgradi kraj bolnice, za zvanje fizioterapeuta, kaže Dukić i prisjeća se kako tada još nije bio siguran što će studirati.
– Pitao sam svog prijatelja Marinka Marića gdje će on na studij, a kad mi je odgovorio da ide u Rijeku na medicinu, rekao sam mu: „Mogao bih i ja s tobom.” Tako je i bilo, obojica smo završili studij medicine i čak smo obojica postali ginekolozi, kaže Dukić kojega je i ginekologija „dopala” više slučajno nego planirano. Želio je, naime, kirurgiju, ali nije prošao na tom prvom natječaju na koji se javio u zadarskoj bolnici, za specijalizaciju iz dječje kirurgije. Jedno se vrijeme bavio mišlju da ostane profesionalno u vojsci kojoj se priključio još 1992. kao mladi liječnik, te je kao hrvatski branitelj u više navrata ratovao na dubrovačkom bojištu. Ipak, kaže kako je shvatio da se kao liječnik neće moći dovoljno ostvariti kroz vojni poziv.
Ginekologija ni na kraj pameti
I upravo dok je 1995., nakon „Oluje”, kao pripadnik „Termita” boravio na južnom cavtatskom bojištu na osiguranju područja, nazvao ga je dr. Ivica Vlatković, tada specijalizant ginekologije u zadarskoj bolnici.
– Rekao mi je da traže ginekologa, da je raspisan natječaj, ali da nema odgovarajućih kandidata. Meni ginekologija nije bila ni na kraj pameti. Kažem mu da me pusti malo da razmislim i da ću mu javiti za dvi-tri ure. I tako sam prihvatio specijalizaciju iz ginekologije zbog čega nikad nisam požalio, a u ovoj grani medicine kao operater pronašao sam i dio kirurške struke, dodaje dr. Dukić koji je na zadarski Odjel ginekologije i opstetricije došao u siječnju 1996., i gdje je posljednjih 12 godina na mjestu rukovoditelja.
Iako se od nekih često može čuti da se liječnici ne bi trebali baviti politikom, dr. Dukić odgovara kako se ni jednom pojedincu iz bilo koje struke, koliko god u njoj bio uspješan i potreban, ne bi trebalo odricati pravo da se posveti političkom djelovanju i radu za opće dobro. Uostalom, takva teza bi značila da se politikom trebaju baviti samo oni koji su u svom poslu neuspješni i nepotrebni.
– Politika je časno zanimanje, a služiti svim Zadranima je privilegij i izazov koji nemam pravo odbiti. Hvala svima, pa i političkim suparnicima koji ovih dana napominju koliko sam dobar liječnik, iako vas uvjeravam da je u Zadru bilo i bit će boljih od mene. Kao liječnik i voditelj Odjela profesionalno sam se ostvario i došlo je vrijeme za druge, a ponavljam Zadar ima perspektivnih liječnika. Također, kao volonter ostat ću na raspolaganju kad god se procijeni da sam potreban. Puno dobrog je napravljeno prethodnih godina, no znam da zajedno s građanima Zadra mogu itekako pomoći da napravimo novi iskorak. Dužni smo preuzeti odgovornost i zajedno stvarati grad u kojem ćemo mi i naši roditelji živjeti ugodnije i u kojem će naša djeca moći ostvariti svoje potencijale, ističe još HDZ-ov kandidat za gradonačelnika dr. Branko Dukić.
Posljednjih nekoliko godina dr. Dukić posebno je angažiran u radu zadarske Lige protiv raka čiji je predsjednik od 2013. godine. Do tada je 8 godina bio potpredsjednik ove iznimno aktivne humanitarne udruge koja u Zadru djeluje već pola stoljeća i koja upravo krajem ove godine obilježava 50. obljetnicu osnivanja. Kao predsjednik Lige i kao liječnik Branko Dukić u svakoj prilici nastoji upozoravati na važnost borbe protiv malignih bolesti, prvenstveno preventivnim pregledima i zdravim načinom života, te kroz brojne humanitarne akcije i projekte Lige protiv raka poboljšati zdravstvenu skrb i uvjete liječenja onkološkim pacijentima na zadarskom području, pri čemu je jedan od prioriteta kupnja uređaja za zračenje kako bi se osnivanjem radioterapijske jedinice u Zadru objedinilo kompletno onkološko liječenje.


 SJEĆANJE NA RAT


Dr. Dukić je od rujna 1992. sudionik Domovinskog rata, a već tijekom 1991. godine pred početak velikosrpske agresije na zadarsko područje sudjeluje u pripremnim aktivnostima za obranu poput održavanju tečajeva prve pomoći u svom naselju Stanovi, čišćenju bunara u Stanarskom polju i dr. Kao pripadnik 134. gardijske brigade, koja se ubrzo transformira u Taktičku grupu 134., odlazi u nekoliko navrata na dubrovačko ratište, a potom kao pripadnik 134. pukovnije obilazi terene od Zemunika do Stankovaca. Osnivanjem 84. gardijske bojne u Zadru Dukić postaje njihov pripadnik kao profesionalni vojnik u svojstvu liječnika, te prati put 84. GB do kraja rata.
U njegovu današnjem sjećanju na te ratne godine sačuvani su, kako kaže, samo pozitivni dojmovi, prije svega o zajedništvu branitelja u obrani domovine, a potisnuti ružni i tragični trenuci.
– Bio sam mlad i s avanturističkim pogledom na svijet, nisam mislio na stradanje i smrt. Sve nas je držalo zajedništvo, ljubav prema domovini i vjera u pobjedu, kaže Dukić.