Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Loša priprema za “važnije” utakmice

Autor: Šime Ćurko

26.04.2009. 22:00
Loša priprema za “važnije” utakmice

Foto: Filip BRALA



Kad se sve zbroji i pokuša vidjeti što je to Zadar dobio protiv Dinama i Hajduka, kada to već nisu bodovi, odgovor je – ništa
Slaven 0:1, Dinamo 0:2, Hajduk 0:3. Tri utakmice, tri poraza, gol razlika 0:6. Istina, protivnici su iz vrha Prve HNL, bilo je i nekih drugih okolnosti koje bi Dalibor Zebić mogao uzeti za opravdanje sebi i momčadi, ali pred odlučujućim utakmicama sezone Zadar se srozao u formi. Bez obzira što je Zebić i u najavi i u odjavi utakmice s Hajdukom govorio da Zadar “ima svoj put”, pitanje je kamo taj put vodi. Zadar se ponašao u posljednjih 270 minuta kao da su to utakmice u kojima se ionako ne može do bodova pa se treba čuvati za navodno odlučujuće utakmice. Kažemo navodno, jer na kraju sezone nevažno je jeste li tri boda osvojili protv Croatije Sesvete ili, primjerice, Dinama. Zadar je trima porazima sebi naprtio teško breme budući da više nema pravo na krivi korak.
Čisti gubitak
Nejasno je i zašto makar u kurtoaznim najavama utakmica s Dinamom i Hajdukom nije bilo malo više optimizma, jer koliko god da je riječ o kvalitetnim protivnicima vidjelo se da ni Dinamo i Hajduk nisu momčadi s kojima se ne može igrati. Na Maksimiru je Zadar “parkirao autobus u šesnaestercu” i nije izgledao loše, ali momčad koja nema namjeru zabiti Dinamu gol, teško može očekivati više od onoga što je Zadar dobio od “modrih”. Dva gola u mreži i piši kući propalo.
Unatoč ukupno čak sedam žutih i jednog crvenog kartona, s Hajdukom je Zadar odigrao također beskrvnu utakmicu u kojoj kao da nije vjerovao da Splićani mogu pasti u Stanovima drugi put ove sezone. Za pobijediti Hajduk treba puno više, prije svega žestine u blokiranju protivničkih udaraca iz daljine, ali i hrabrosti u igri prema naprijed. Jer kada se sve zbroji i pokuša vidjeti što je to Zadar dobio protiv Dinama i Hajduka, kada to već nisu bodovi, odgovor je – ništa. Naprotiv, samo je izgubio. Izgubio je pod a) samopouzdanje, b) Ljubičića koji čeka kaznu za crveni karton, c) nepotrebno su opterećeni mladi igrači (Rašo, Jerbić, Gregov) koji su ušli kod 0:3 s Hajdukom i teško da su bili oduševljeni takvom “prilikom”. Kad već mladi nemaju puno prostora ove sezone nije ih trebalo ni ubacivati protiv Hajduka u utakmici u kojoj je preokret ionako izgledao kao nemoguća misija. Nije prvi put da se mlade gura tamo gdje momčad iz rupe trebaju izvlačiti stariji. No, kako igraju oni iskusniji, pitanje je tko koga treba povući, stariji mlađe ili mlađi starije.
Palac dolje
Pogleda li se pojedinčna forma igrača malo je onih za koje bi se u ovom trenutku mogao podignuti palac gore. Jakov Surać u posljednjim utakmicama nije na pravoj razini, povratak inspiracije Dragana Župana još se čeka, a Naum Batkoski pomalo se izgubio nakon ozljede u 20. kolu u Rijeci i povratka na travnjak. Zebić još nije pronašao pravo mjesto za njega nakon što je Ferdo Milin preuzeo poziciju libera. Za Marina Batura ova je sezona, uslijed problema s ozljedom, definitivno izgubljena, od njega se može očekivati poneka minuta, ali kontinurani nastupi od 90 minuta ne dolaze u obzir.
Ivan Ćurjurić dobio je još jednu priliku, ali nije ponudio puno razloga Zebiću da i ubuduće računa na njega kao povučenog napadača. Ante Puljić pokazuje puno nesigurnosti, Želimir Terkeš jedva stoji na nogama, upitno je zašto se onda morao trošiti protiv Hajduka, kada ionako slijede tzv. važnije utakmice. Situacija nije obećavajuća, Zadar je iz dobre utonuo u loš(ij)u atmosferu, jer nitko ne može biti zadovoljan kada u tri kola ne uzme ni bod, bez obzira na ime protivnika.


 TKO S KIM


29. kolo: Osijek – Zadar, Cibalia – Croatia S., Zagreb – Inter.
30. kolo: Zadar – Cibalia, Croatia S. – Inter.
31. kolo: Inter – Zadar, Cibalia – Varteks, Zagreb – Croatia S.
32. kolo: Zadar – Croatia S., Varteks – Inter, Rijeka – Cibalia.
33. kolo: Zagreb – Zadar, Cibalia – Šibenik, Inter – Rijeka, Croatia S. – Varteks.
Nakon 28. kola: Cibalia 29, Inter 26, Zadar 24, Croatia S. 20 bodova.




 ZADRANE OKRENUTI ZADRU


Prva HNL za tri će godine ući u treće desetljeće, a u Zadru je za gostovanja Hajduka sve uvijek isto. Splitski klub kao da za svakog dolaska na Stanove ima sve više navijača, dobre poteze i rijetke golove Zadra na tribinima malo tko slavi. Povijest je sigurno napravila svoje, za Hajduk se u Zadru navijalo desetljećima, navija se i danas, ali neshvatljivo je da se u 17 godina nije uspjela okupiti značajnija “struja” na trbinama koja bi podržala Zadar. Zašto se to nije dogodilo ne znamo, ali dojam je da se nije ni pokušalo Zadrane okrenuti Zadru. Jedan od dežurnih razloga i u ovom slučaju sigurno je manjak političke volje za takvo što. Ovako će Zadar u svakoj prvoligaškoj sezoni imati jednu gostujuću utakmicu više od ostalih konkurenata, a to nije mali hendikep.