Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadarski bazeni napunjeni vodom

Autor: Siniša Klarica

26.04.2009. 22:00
Zadarski bazeni napunjeni vodom

Foto: Zvonko KUCELIN



U zatvorenom plivalištu Višnjik danas je upriličeno prvo, pravo punjenje svih triju bazena vodom. Time je i simbolički završena gradnja na 72 milijuna kuna vrijednom kapitalnom sportskom objektu kojeg su iščekivale mnoge generacije Zadrana. U tijeku su još radovi na uređenju okoliša, priključknoj cesti iz Androvićeve i s postojećeg parkirališta te dezinfekciji samih bazena, a očekuje se da bi se bazen na Višnjiku trebao otvoriti između 9. i 13. svibnja.
Prema riječima direktora ŠRC Višnjik Dina Baila, mjesečni troškovi održavanja bazena kretat će se između 700 i 800 tisuća kuna bez troška osoblja.
– Nigdje na svijetu zatvoreni bazeni nisu ekonomski isplativi. Realna ekonomska cijena za sat korištenja bazena iznosila bi 10 eura, ali ćemo mi ići s popularnim cijenama, ovisno o terminima korištenja bazena, od 25 do 30 kn, rekao je Dino Bailo dodajući da ekonomsku ponudu plivališta upotpunjava 11 klasičnih poslovnih prostora, te jedan 350 m/2 poslovni prostor pogodan za wellnes centar.
Neto korisna površina bazena iznosi 7.600 m/2, a kapacitet tribina 504 sjedećih mjesta. Ukupan volumen vode u sva tri bazena te u jednom preljevnom iznosi 30.000 m/3. Prema riječima direktora projekta izgradnje Drage Brkića, kvadrat zatvorenog plivališta na Višnjiku jedan je od najeftinijih u Hrvatskoj, naravno, s obzirom na istu vrstu opreme koja je ugrađena. Podsjetimo se ugovorena cijena izgradnje bazena, bez opremanja, bila je 64 milijuna kuna bez PDV-a. Bazen se počeo graditi još 2004., ali su promjene projekata i opremanja, te poteškoće koje je imao izvođač radova Industrogradnja iz Zagreba, dovele su do toga da se bazen gradio više od 5 godina.
Prijepor oko sportskih normativa, otklonio je direktor plivališta Tomislav Fabijan, koji je napomenuo da su zadovoljene svi normativi na kojima inzistira međunarodna plivačka federacija LEN-a.
– Prema standardima imamo osam službenih pruga kojima se mogu pridodati još dvije u velikom i pet u malom bazenu. Trenutno, naš je zadatak osmisliti način rada tako da se bazen koristi od rana jutra do ponoći. Za to smo već pripremljeni i spremno čekamo prve zadarske sportaše i rekreativce, rekao je direktor Fabijan.
Iako satnica korištenja još nije sasvim potvrđena, najvjerojatniji termin za građanstvo bit će svakog radnog dana od 17 do 19 sati.