Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Spomen ploča priznanje je svima koji su dali doprinos u stvaranju Hrvatske

Autor: Suzana Bandić

26.04.2010. 22:00
Spomen ploča priznanje je svima koji su dali doprinos u stvaranju Hrvatske

Foto: Adam VIDAS



Po uzoru na Stankovce, Kruševo i Jasenice jučer je i u mjestu Polača svečano obilježena 19. obljetnica osnutka Policijske postaje. U nazočnosti predstavnika Policijske uprave zadarske, Općine Polača i brojnih mještana tom su prilikom na pročelju zgrade nekadašnje Policijske ispostave, a današnjeg Mjesnog odbora Polača, ratni zapovjednici Nediljko Prtenjača, Mladen Gulan i Zoran Kurtov otkrili spomen ploču u čast svim onima koji su dali svoj doprinos u stvaranju samostalne i neovisne Republike Hrvatske.
Prisjećajući se Franka Lisice, prvog redarstvenika poginulog na tom području, Vitomir Prtenjača, načelnik Općine Polača, istaknuo je važnost dolaska policije u Polaču u ta predratna vremena.
– Prošlo je 19 godina, ali nikada nije kasno. Pokazalo se potrebitim obilježiti dan kad se oformila Policijska postaja u Polači, a to smo danas i službeno, postavljanjem ove spomen ploče učinili – rekao je Prtenjača prisjetivši se kako su to bila teška vremena za žitelje tog ravnokotarskog mjesta. Upravo u to vrijeme, istaknuo je Prtenjača, u obližnjoj Kakmi bila su ranjena dva hrvatska redarstvenika, a među mještanima je vladao košmar.
– Mještani su bili u situaciji iz koje se tada nije vidio izlaz, a upravo dolazak policije u Polaču značio je jednu sigurnost mještanima – zaključio je Prtenjača. Načelnik Policijske uprave zadarske pridružio se njegovu govoru, a posebice, kako je istaknuo, u izrazima sućuti obitelji poginulog redarstvenika Franka Lisice.
– Ova spomen ploča priznanje je svim poginulim policijskim djelatnicima, žiteljima ovog kraja, ali i svim ostalima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos stvaranju i opstojnosti Hrvatske države – naglasio je Sokolar.