Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Čeka se Inter, pa potraga za licencijom

26.04.2012. 22:00
Čeka se Inter, pa potraga za licencijom


Pobijedi li Hajduk u Zaprešiću Inter, momčad Dalibora Zebića više ni teoretski neće moći završiti ispod 11. mjesta, a to znači da je ostanak potvrđen


Tanka je granica između Europe i Druge HNL. Znaju to i na Stanovima jer unatoč 39 osvojenih bodova u 27 kola i trenutačnom osmom mjestu Zadrani i dalje nisu sigurni da će i sljedeće sezone igrati ligu u kojoj su sada. S još ponekim bodom, ili uz povoljniji rasplet u Kupu (da je Cibalia ušla u finale) Zadar je sutra mogao u Koprivnicu putovati na dvoboj sa Slaven Belupom kao potencijalni kandidat za Europsku ligu. Ovako, Europa će čekati bolja vremena, a hoće li Prva HNL i sljedeće godine čuvati mjesto za Zadar moglo bi se znati već danas. Pobijedi li Hajduk u Zaprešiću Inter, momčad Dalibora Zebića više ni teoretski neće moći završiti ispod 11. mjesta, a to znači da je ostanak potvrđen. To je dio koji se odnosi na ono što se događa na terenu. No, posljednjih godina sve je manje odluka na travnjaku, a sve više u raznoraznim uredima. Dakako, riječ je o licencijama koje rijetki imaju za sljedeću sezonu. Većina tako još nema licencu, ali ih uglavnom dobiju i tako iz godine u godinu. Zadar ponovno nije prošao u prvom krugu za licencije pa se u Ulici Hrvoja Ćustića nadaju povoljnijem raspletu nakon žalbe. Tako je, uostalom, bilo svih ovih godina.
Iako je i do sada dobivao licencije Zadar se u infrastrukturnom dijelu nema čime pohvaliti. Radovi na stadionu su stali prije skoro četiri godine, a o zapadnoj tribini sve se manje govori. Klub čeka Grad koji ima svojih problema, i tako loptica ide s jedne na drugu stranu. Šteta što se makar ne uredi ono što ne može bez velikih investicija kao što su primjerice prostori za kamere. Kako danas te svojevrsne kućice na zapadnoj strani igrališta izgledaju bolje je i ne podsjećati.
Otkad su uvedene licencije za ligaška natjecanja u Prvoj HNL (a time i u Drugoj, pa onda u svim nižim ligama) malo toga se zna gotovo sve do početka nove sezone. Teško da će sljedeće ljeto donijeti nešto novo, pa se već sada kalkulira s time da iz Druge HNL nema zainteresiranih za elitni razred. To znači da od aktualnih 16 prvoligaša ne bi ispalo pet nego njih četiri. No, zabrinutost prvoligaša izazvala je najava iz Dugopolja, trenutačno drugoplasiranog sastava Druge HNL…
I tako se vremena mijenjaju, ali domaće nogometne navike baš i ne. Lani je Lučko ušlo umjesto Hrvatskog dragovoljca, ali se spasila Istra 1961 nakon što licenciju nije dobila Gorica. Da je licenciju dobio Pomorac ispala bi Lokomotiva… Previše kombinacija nakon što igrači završe svoj dio posla. A takvo što tjera i zadnjeg fanatika s tribina. Zadar? Otkad je Dalibor Zebić na klupi momčad je svake godine osigurala onu poziciju s koje ni teoretski nije mogla ispasti. Sva je prilika da će tako biti i ove sezone.


Dugopolje želi u Prvu HNL




Proteklih se dana pričalo i pisalo kako Dugopolje i Pomorac neće iduće sezone igrati Prvu ligu, ako to pravo ostvare kroz drugoligaško natjecanje. No, izgleda da se u međuvremenu situacija promijenila, barem kada je u pitanju Dugopolje. Prema neslužbenim informacijama, Izvršni odbor Dugopolja će prihvatiti prijedlog direktora kluba Stipe Rogošića, a Rogošić će predložiti da se iduće sezone na jednom od najmodernijih stadiona u Hrvatskoj igra – Prva liga.
– Dan poslije prvenstvene utakmice s Vinogradarom, koju igramo 29. travnja na svom stadionu, sastat će se Izvršni odbor i donijeti konačnu odluku – kazao je Stipe Rogošić, koji ima zadatak prezentirati svoje stavove članovima Izvršnog odbora.
– Ne mogu vam otkriti što će biti moj prijedlog. Uostalom konačnu odluku donose članovi Izvršnog odbora, a nakon sjednice ćemo objaviti priopćenje – zaključio je Rogošić.
Izvor vrlo blizak klubu ukazuje da će Dugopolje sigurno igrati, no ipak treba pričekati završnu sjednicu IO-a.
T. B.