17 °C
Online izdanje
Utorak, 27.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Događaji
RSS feed
Današnji broj
Događaji
Povratak
Tuđmanov "kameni" spomenik napravljen od poliestera
Piše: Velimir Brkić
Samouki umjetnik Martin Šoša kaže kako je spomenik izrađen od specijalnog materijala, smjese poliestera i kamene prašine, "najvjernije imitacije kamena"
Foto: Velimir BRKIĆ
Spomenik u Jasenicama u siječnju svečano otvorio Miroslav Tuđman

Tri mjeseca nakon velike svečanosti u povodu obilježavanja Dana općine Jasenice i 19. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, odgonetnuta je svojevrsna misterija spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu otkrivenog kod općinske zgrade u Maslenici.

Spomenik za kojeg su mediji, prema najavama iz općine, izvijestili da je od kamena i to onoga što ga je darovala Općina Pučišće s Brača, napravljen je zapravo od smjese poliestera i kamene prašine, a od bračkog kamena sagrađeno je tek - postolje.

"Trebalo je stići rokove"

Načelnik Martin Baričević i dr. Miroslav Tuđman otkrili su ga na svečanosti pred oko tisuću ljudi. Na svečanosti ispred nove, moderne općinske zgrade u Maslenici bili su nazočni veterani Vojne policije RH koji su 23. siječnja 1993. godine prvi podigli hrvatski stijeg na Maslenici, zatim saborski zastupnik Božidar Kalmeta, župan Zadarske županije Stipe Zrilić, gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić te brojni mještani općine Jasenice i drugi uzvanici.

- Prvotno je spomenik trebao biti sasvim od kamena, ali bi izrada trajala više od godinu dana. Imao sam zdravstvenih poteškoća, a otvaranje spomenika je puno prije najavljeno, trebalo je izradu stići na vrijeme. Bili smo sasvim u stisci s vremenom, kameni spomenik se ni do današnjeg dana ne bi uspio sasvim isklesati, objašnjava Martin Šoša, samouki umjetnik iz Kruševa s prebivalištem u Rovanjskoj, kojem je Općina povjerila izradu.

- Kako sam se sasvim nenadano i odjedanput našao u zdravstvenim poteškoćama, meni je kao autoru i umjetniku ostavljeno da sam izaberem umjetničko rješenje. Načelnik Baričević bio je izuzetno fer i korektan, kaže Šoša navodeći kako je spomenik, na kojega je u konačnici jako ponosan, izrađen od specijalnog materijala, "najvjernije imitacije kamena".

Baričević: Lik i mjesto su pogođeni

Načelnik Jasenica Martin Baričević kaže kako se radi o nespretnoj interpretaciji i da se radi o potpuno kamenom spomeniku. Ideja o njegovom postavljanju bila je prisutna još od Tuđmanove smrti. Pokojni predsjednik u Jasenicama je boravio čak pet puta te je pratio sve najznačajnije događaje i projekte.

-- cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Zadarskog lista

Galerija slika
Komentari (3)

huligan, prije 1887d 7h
Kako ono Francek 1990 izjavi bit ćemo Švicarska za 10 godina....
joskomoric, prije 1886d 21h
I onda je počeo rat huligane.
evo vakoj, prije 1886d 19h
Moj huligan nekome je i bolje nego u "švici".
Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr