Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Vice Karaban zatražio odgodu suđenja zbog bolesti

26.04.2012. 22:00
Vice Karaban zatražio odgodu suđenja zbog bolesti


Vice Karaban sudu je dostavio medicinsku dokumentaciju temeljem koje je zatražio odgodu sudskog postupka na rok od 30 dana. Nova rasprava zakazana je za kraj lipnja


Suđenje Vici Karabanu, predsjedniku bibinjskog HSP-a, optuženom za iznudu nekadašnjeg stranačkog kolege i zadarskog dožupana Đanija Bunje, odgođeno je zbog Karabanovih zdravstvenih problema.
On je naime, dan prije početka sudskog postupka na Općinskom sudu u Zadru raspravnom sucu Domagoju Kurobasi dostavio medicinsku dokumentaciju i pismenu obavijest kako je zbog zdravstvenog stanja spriječen pristupiti na sud u sljedećih 30 dana. Sudac Kurobasa stoga je početak suđenja u ovom slučaju odgodio za 29. lipanj.
Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je koncem prošle godine podiglo optužnicu protiv Karabana kojom mu se na teret stavlja da je u prethodne dvije godine od Đanija Bunje prijetnjama iznudio 27 tisuća kuna, a predložena je kaznena sankcija u vidu uvjetne osude od dvije godine zatvora s rokom kušnje u trajanju od pet godina.
Osim Karabana Bunja je 28. lipnja prošle godine zbog poticanja na prijetnju i iznudu prijavio i Rena Sinovčića, vlasnika medijske kuće Vox i aktualnog kandidata za šefa Županijskog odbora HDZ-a. U dogovoru s policijom Bunja je tog dana otišao na sastanak s Karabanom i Sinovčićem na dogovoreno mjesto u kafiću na Branimirovoj obali. Bunja je tamo Karabanu ponudio novac, no ovaj ga je odbio primiti pa je klopka propala, a gradom se odmah proširila priča o “curenju” informacija iz PU zadarske. Obojica su sutradan ispitana u prostorijama policije nakon čega je obavljen i pretres njihovih stanova. U Sinovčićevu slučaju pretresu su svjedočila dvojica njegovih bliskih prijatelja, a obavijesni razgovor s njim je obavio policijski službenik koji je s njim u prijateljskim odnosima.
Spis je proslijeđen nadležnom odvjetništvu, a već 11. srpnja Bunja se ponovno obratio policiji zbog nove prijetnje. Njemu su, naime, 10. srpnja prišla dvojica dvojica Zadrana i poručila mu da povuče prijavu protiv Sinovčića “jer će se on u protivnom potruditi da ga uništi moralno i politički”. Bunja je ustrajao na prijavi, a dva dana kasnije u tjedniku Zadarski Regional objavljen je članak o njemu u jednom vrlo negativnom kontekstu.
– U prostorije PU zadarske 11. srpnja je pristupio 39-godišnjak koji je iznio nove detalje vezane uz prethodni događaj. Sastavljeno je posebno izvješće i isto kao nadopuna proslijeđeno nadležnom državnom odvjetništvu – odgovorio je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske na upit o prijavi prijetnje, 11. srpnja, prošle godine.
Kako doznajemo iz zadarskog ODO-a, spis “Bunja” je dodijeljen zamjenici Općinskog državnog odvjetnika Branki Rukavini koja je nakon dovršene istrage protiv Vice Karabana podnijela optužni prijedlog zbog iznude, dok je prijavu protiv Sinovčića odbacila zbog nedostatka dokaza.