Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Autorica nadmašila okvire običnog obiteljskog romana

Autor: Ante Rogić

26.04.2013. 22:00
Autorica nadmašila okvire običnog obiteljskog romana

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Mala Sirena naslov je knjige Mirjane Ganza Šarec, predstavljene u četvrtak u dvorani Matice hrvatske u Zadru. Uz autoricu o knjizi su govorili Elvira Katić i Franko Sorić, a publiku je, po običaju, pozdravio Božidar Šimunić.
Mala Sirena je, kako naslov nedvosmisleno i bez trunke zakulisnog predumišljaja sugerira, roman eksplicitnog sižea o jednoj »neželjenoj« djevojčici, njenom djetinjstvu i odrastanju (vrijeme do njezine devetnaeste godine), o njenom traganju za pažnjom i ljubavlju, o posrtanjima i razočaranjima na tom putu traženja što je uveliko oblikovalo njenu osobnost iako ne znamo što će se s Malom Sirenom događati u sljedećim knjigama.
Za Malu Sirenu Mirjane Ganza Šarec može se reći da je obiteljski roman, jer tematizira obitelj koja postaje dominantna sociemska narativna figura iz koje se, kao takve, profiliraju likovi odraslih, a iz kojih proizlazi i identitet dječjeg lika i – kasnije – lika tinejdžerice Milke. Za Malu sirenu se može reći i da je međugeneracijski roman jer ga određuje suodnos dječjeg lika i odraslih osoba kao moralne vertikale i emocionalnog utočišta, uz koje dječji lik spoznaje životne istine, gradeći svoj vlastiti identitet. Autorica je na stanovit način nadmašila okvire »običnog obiteljskog romana«, ističe recenzentica prof. Elvira Katić.