Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kraj afere oko iskopa kamena za brzu cestu

Autor: Suzana Bandić

26.04.2013. 22:00
Kraj afere oko iskopa kamena za brzu cestu

Foto: PIXSELL



Završnim govorima tužitelja i obrane jučer je na Općinskom sudu u Zadru okončan dokazni postupak protiv Đure Dekanovića, bivšeg predsjednika uprave trgovačkog društva Viadukt d.d. Zagreb, optuženog zbog eksploatacije kamena na području Općine Škabrnja u vrijeme gradnje brze ceste 2007. godine.
Tereti ga se da je u razdoblju od 15. svibnja 2006. do 1. siječnja 2007. godine na lokaciji Vlačine, kraj Škabrnje u sklopu izvođenja radova na sanaciji odlagališta građevnog otpada za Općinu Škabrnja, bez rudarske koncesije izveo radove čime se Viadukt okoristio za iznos od 5,6 milijuna kuna. U optužnom aktu stoji da je sukladno Zakonu o rudama Viadukt najprije trebao ishoditi koncesiju za iskope, no da nije, već da su radovi obavljeni temeljem ugovora potpisanog 15. ožujka 2006. godine. Iskopi su povjereni obrtu EKI Škabrnja u vlasništvu Enerka Ivkovića, za poslove bušenja i miniranja angažirana je tvrtka Geobim d.o.o. Beletinec, dok je obrtu Šime Brkića iz Škabrnje povjerena proizvodnja tampona i prijevoz.
Tužiteljstvo traži od suda da Dekanovića primjereno kazni uzimajući u obzir da je on dugogodišnji gospodarstvenik, da je nekažnjavan i obiteljski čovjek. Dekanovićev odvjetnik Branimir Zorica među ostalim je istaknuo kako njegov klijent nije imao nikakve koristi od spomenutih radnji te da poduzeće kojemu je po optužbi pribavljena korist nije njegovo.
Sutkinja Ana Brkić najavila je izricanje presude u ponedjeljak.