Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kutija se nije kandidirao ni na jednu funkciju

26.04.2016. 22:00
Kutija se nije kandidirao ni na jednu funkciju


Raskol u benkovačkom HDZ-u i očiti animozitet koji vlada između prvog čovjeka Benkovca Branka Kutije i njegovog zamjenika iz iste stranke Svemira Vrsaljka traje više od godinu dana
U sklopu redovitih unutarstranačkih izbora u HDZ-u večeras se u Vatrogasnom domu u Benkovcu biraju novi predsjednik GO HDZ-a Benkovca, 17 članova gradskog odbora, pet članova nadzornog odbora, 20 izaslanika za Županijsku skupštinu i jedan izaslanik za Opći sabor stranke u Zagrebu.
Benkovački gradonačelnik od 1997. (s kraćim prekidom zbog dužnosti u Hrvatskom saboru), i dugogodišnji predsjednik gradskog HDZ-a Branko Kutija, saborski zastupnik u dva mandata, nije se kandidirao na niti jednu stranačku funkciju.
– Unutarstranački izbori provedeni su u 30 temeljnih ogranaka HDZ-a. Na izbornoj skupštini Gradskog odbora HDZ-a nazočit će 199 izaslanika, kazao je Tomislav Bulić, povjerenik HDZ-a Benkovac.
Naime, raskol u benkovačkom HDZ-u i očiti animozitet koji vlada između prvog čovjeka Benkovca Branka Kutije i njegovog zamjenika iz iste stranke Svemira Vrsaljka traje više od godinu dana. Gradski odbor je raspušten, a Županijski odbor HDZ-a za povjerenika je imenovao predsjednika Kluba HDZ-a u Gradskom vijeću Tomislava Bulića, umirovljenog zapovjednika počasne Predsjedničke garde.
A tko su tu “čiji ljudi”, znat će se večeras na izbornoj skupštini HDZ-a kad se izabere novi predsjednik GO HDZ-a Benkovac. Novog predsjednika izaslanici će birati između dva kandidata suprotstavljenih strana: povjerenika Tomislava Bulića i Jurice Žilića, nekadašnjeg predsjednika županijske mladeži HDZ-a.
– Imamo različite poglede unutar političkog vodstva stranke, ali onaj tko u fer i korektnoj utakmici izgubi mora čestitati pobjedniku, članstvo ostaje zajedno, poručio je 18. ožujka Bulić u govoru tijekom svečanog obilježavanja 26. obljetnice osnivanja benkovačkog HDZ-a i neuspješnog atentata na dr. Tuđmana, u Vatrogasnom domu.
Inače, 17 članova gradskog odbora birat će se između 30 kandidata, 17 s tzv. Kutijine i Bulićeve liste i 13 s tzv. Vrsaljkove i Tokićeve liste. Za jednog izaslanika za Opći sabor natjecat će se dva kandidata, Svemir Vrsaljko i Nikola Šegota.
Podsjetimo, kriza u benkovačkom HDZ-u dogodila se početkom veljače protekle godine kada je 12 od 21 člana gradskog odbora podnijelo neopozive ostavke na članstvo u tom odboru, i to navodno zbog nezadovoljstva radom, kako odbora, tako i njegova predsjednika Branka Kutije.
Kao što je poznato, 18. ožujka 2015., na svečanosti 25. obljetnice i otkrivanja spomenika prvom predsjedniku Republike Hrvatske i HDZ-a, visokog četiri metara, na površinu je u svom intenzitetu isplivao raskol u benkovačkom HDZ-u. S jedne strane prvog čovjeka Benkovca Branka Kutije, a s druge njegovog zamjenika Svemira Vrsaljka.
HDZ je u Benkovcu dobio sve izbore od prvih višestranačkih izbora 1990. godine.