Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Nemjerljive štete zavile u crno ravnokotarske poljoprivrednike

26.04.2016. 22:00
Nemjerljive štete zavile u crno ravnokotarske poljoprivrednike


Iako se štete još zbrajaju, one su nemjerljive. Jedino se krumpir može oporaviti, dok je sve ostalo uništeno i potrebno je povrće ukloniti i zasaditi ili zasijati novo, a na grožđe i voćke treba zaboraviti
Poljoprivrednici zadarskog zaobalja i Ravnih kotara zavijeni su u crno. Slana ili mraz u noći s ponedjeljka na utorak pogodila je i ‘potaracala’ vinograde, voćnjake, krumpir, pamidore, paprike, fažole i ostale poljoprivredne kulture.
Iako se štete još zbrajaju, one su nemjerljive. Jedino se krumpir može oporaviti, dok je sve ostalo uništeno i potrebno je povrće ukloniti i zasaditi ili zasijati novo, a na grožđe i voćke treba zaboraviti.
– Prema riječima stručnjaka koji su obišli vinograd, slana je zahvatila 40 do 50 posto vinograda. Znalo je biti mraza početkom travnja, međutim ne pamtim ovakav mraz 26. travnja, jada se Šime Škaulj iz OPG-a Škaulj, koji u nadinskom vinogorju na 15 hektara zemljišta imamo ukupno 75.000 čokota vinove loze, od toga 21.000 novih nasada.
Na Nadinskom blatu ukupno ima 1,2 milijuna čokota vinove loze, a slana je sasvim ili djelomično poharala, procjenjuje se, oko 350.000 komada trsja.
Udar u nezgodno vrijeme
– Mraz je ove godine došao u najnezgodnijoj fazi vegetacije i prouzročio je puno veću štetu nego velika ‘krupa’ prije nekoliko godina. Sreća u nesreći je što imam osiguran vinograd i moja osiguravajuća kuća će procijeniti i isplatiti nastalu štetu, uvjeren je Škaulj.
Zadarski list je između ostalih obišao vinograde u Sukošanu, Bibinju, Zemuniku, Gorici, Galovcu, Raštanima, Nadinu, Podgradini i Smilčiću. U vinogradima na nižim i sjevernijim predjelima, gdje je zabilježen jači mraz, mladice su se na vinogradima smrznule, pocrnile i otpale.
– U mom vinogradu sorta grenache je stradala najviše, oko 60 posto. Nešto manje syrah, dok su merlot, cabernet sauvignon, graševina i plavina stradali najmanje, precizan je višestruko nagrađivan vinogradar-vinar Tomislav Glavić iz Nadina, koji je nakon tri godine osiguranja vinograda ove godine zbog izmjene uvjeta, nažalost, odustao.
Kiši su se svi obradovali, a onda mnoge rastužila slana, koja se pojavila u nezgodno vrijeme i zazvonila na uzbunu.
– Pazim vinograd ka’ supruga dnevni boravak, stalno sam u njemu. Imam 750 panjeva i sve mi je uništeno. Međutim, i iduće godine urod će biti barem 30 do 40 posto manji, govori Dragan Brkić, koji ima vinograd na sukošanskom Lascu, na lokaciji između sv. Martina i Bibinjskog polja, gdje su sve poljoprivredne kulture u prosjeku uništene oko 70 posto.
Život ide dalje
– Najgore od svega je da ću vinograd morati špricati kao da imam puni rod, a na jesen neću imati što pobrati. Takva je Božja volja, život ide dalje, govori Brkić.
Kada se činilo da će ovoga proljeća sezona kupanja zbog natprosječne topline početi brže nego inače, stigla nam je promjena vremena s oborinama, burom i padom temperature zraka te u konačnici sa slanom ili mrazom.
– Biljke koje su oštećene mrazom, treba odmah zaštititi od truleži i dodati aminokiseline kako bi se loza što prije oporavila od šoka. Ova zaštita pomoći će biljkama da lakše prebrode stresne uvjete i u konačnici se oporave, rekla je dipl. inženjerka agronomije Marina Pavlović, dodavši kako svi vinogradari sada moraju što prije u trsja da bi čokote spasili od daljeg propadanja.
Sveučilište u Zadru jabuke i grožđe uzgaja na 15 hektara poljoprivrednog dobra na Baštici u okviru nastavnih aktivnosti Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu. Pavlović je voditeljica proizvodnje grožđa i vina.
– Velika je mogućnost da se probudi tzv. spavajući pup. Ponekad iz suočica takvih pupova potjeraju mladice tek nakon što mladice izrasle iz glavnog oka stradaju zbog kasnog proljetnog mraza, objašnjava Pavlović.
A kako štete prijavljuju mnogi vinogradari, voćari i ratari može se očekivati i proglašenje elementarne nepogode u slanom pogođenim gradovima i općinama ali i u Zadarskoj županiji.