Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Petorica dvocifrenih slomila Kvarner

26.04.2016. 22:00
Petorica dvocifrenih slomila Kvarner


Na ulasku u 34. minutu bilo je samo četiri razlike (61:57), a onda je Zadrane malo pomazila i sreća. Lovre Bašić je pogodio tricu od table i tako su domaći došli do zraka. Odmah zatim Ivan Ramljak je poslao Ivana Marinkovića u kontru za +9, 66:57 i Višnjik je prodisao
Ni sinoć nije nedostajalo drame u Krešinom domu, iako je Zadar visokom razlikom porazio Kvarner. No, s obzirom na to da je prva utakmica završila +19 za Riječane, Zadrani su, zlu ne trebalo, u završnici htjeli dostići tu razliku. I imali su priliku, međutim, 21 sekundu prije kraja Šime Špralja je pogodio dva bacanja za 79:63, dok je na drugoj strani Lovre Bašić promašio tricu. Ivan Miličević je realizirao samo jedno bacanje, a Ivan Ramljak zabio brzi koš na asistenciju Ante Delaša, ali je konačnih 81:66 s penala postavio Petar Marić.
Nisu Zadrani, dakle, uspjeli u tom naumu, ali neće praviše žaliti. Za njih je u ovom trenutku ipak najvažnije da su pobijedili i približili se trećeplasiranom Zagrebu, koji je izgubio od Cedevite, na samo bod zaostatka. Bila je to utakmica koju su igrači Ante Nazora morali više puta lomiti, gosti su pružili žilav otpor (u 34. minuti je bilo četiri razlike), ali su se Bašić i Ivan Marinković pobrinuli za mirnu završnicu. Zadrani su imali petoricu dvocifrenih, Marinković i Boris Barać zabili su po 15, Domagoj Bošnjak 12, a Bašić i Delaš po 11 poena. Nakon debakla od Gorice, Zadar je vezao dvije pobjede (Cibona, Kvarner), a po treću ide u subotu u Šibenik.
Dobro poluvrijeme
Prvih pet minuta pripalo je Kvarneru, najviše zahvaljujući tricama Maura Veljačića, Siniše Štembergera i Miličevića. Nakon ubačaja potonjeg za 11:13, Nazor je morao pozvati time-out, jer su gostujući igrači previše puta ostali sami na šutu. Nakon te minute odmora Zadar se pokrenuo. Riječani nisu imali rješenja za Borisa Baraća, autora devet poena u prvoj dionici, a s tricom i dvicom Delaša domaći su prvi put došli i do osjetnijeg vodstva, 22:16 nakon deset minuta igre. U drugu dionicu dobro je ušao Marinković s pet poena pa je Zadar pobjegao i na +9, 27:18. Kvarner su uglavnom držali Zadrani, Peta Marić, Šime Olivari i Špralja. Paolo Marinelli, koji je u prvom poluvremenu riječke utakmice posve izneredio Zadrane, prvi koš postigao je tek u 14. minuti za 29:24, ali su Franko Šango tricom i Bašić ubrzo vraitli +9. Jedini segment s kojim su “bijeli” imali problem u tom razdoblju bila je kontrola defanzivnog skoka. Da su tu bili malo koncentriraniji, sigurno bi im i prednost bila veća. Inače, obrana je funkcionirala vrlo dobro. Opet je Kvarner bacanjima Marinellija i Špralje prišao na -5 (33:28), ali je završnica prvog poluvremena u potpunosti pripala Zadru. Gosti su Baraća mogli zaustaviti jedino prekršajima pa je vezao još šest poena (ukupno 15 u prvih 20 minuta), a domaći su na veliki odmor otišli sa dotad najvećih +12, 42:30. I to sa gotovo nikakvih vanjskim šutom, 1-5 za tri poena. Prevagu su zato radili u reketu.
Otklonjene prijetnje
Kada su Ramljak s poludistance i Delaš početkom nastavka odveli Zadrane na +15, 47:32, mnogi su pomislili da bi utakmica mogla ući u mirnije vode. No, prevarili su se. Prvo malo opuštanje “bijelih” kaznili su iskusni Štemberger tricom i Špralja dvicom pa tricom za 47:40. I neizbježan Nazorov time-out u 25. minuti. Miličević (trica) i Veljačić smanjili su potom i na -6, a dodatan problem Zadru predstavljala je četvrta osobna pogreška Baraća. Ipak, Filip Kraljević, Bašić (trica) i Delaš vratili su na +13, 58:45. Opet je Zadar imao utakmicu pod svojom kontrolom, ali ni ovaj put to nije dugo trajalo. Veljačić, Špralja i Štemberger zaključili su treću četvrtinu serijom 8-1 pa je Kvarner uoči posljednjih deset minuta igre bio na sasvim prihvatljivih -6, 59:53. Logično, porasla je i nervoza u zadarskim redovima pa je prvih nekoliko napada u četvrtoj četvrtini otišlo u vjetar. Srećom po “bijele”, Marić je promašio zicer, a Veljačić tricu. Ipak, Zadrani su izgubili još jednu loptu pa je Veljačić u kontri položio za 59:55. Ista je razlika bila i nakon koševa Marinkovića i Marinellija na ulasku u 34. minutu (61:57), a onda je Zadrane malo pomazila i sreća. Bašić je pogodio tricu od table i tako su domaći došli do zraka. Odmah zatim Ramljak je poslao Marinkovića u kontru za +9, 66:57 i Višnjik je prodisao. Marinelli je zabio pa propustio priliku dvama bacanjima još jednom vratiti neizvjesnost, a Bašić i Marinković vratili su Zadru dvocifrenu prednost i tu je utakmica prelomljena. Kod 72:61, tri minute prije kraja, Mance je pozvao time-out, kako bi upozorio svoje igrače da se moraju boriti do kraja. Kvarner je, naime, prvu međusobnu utakmicu dobio 19 razlike, a Zadrani su u završnici htjeli i to pokušati dostići. I imali su dobru priliku, ali je Ramljak promašio dva bacanja, a Bašić jedno i napravio korake u kontranapadu. Međutim, ostalo je do kraja još dvije minute. Bošnjak je vezao dvije trice za +18, 79:61 i ušlo se u već opisanu završnicu.