Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pokazali kulturu poštivanja pravila u prometu

26.04.2016. 22:00
Pokazali kulturu poštivanja pravila u prometu


Deset savjesnih vozača kojima su jučer dodijeljena priznanja i nagrade nasumično su odabrani s liste evidencije koju su sastavili učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića, a u sklopu akcije “Dan ljubaznosti u prometu”
Od posljedica prometnih nesreća u EU pogine osam tisuća pješaka godišnje. Od toga većina nesreća sa smrtnim slučajevima bude u gradovima i od toga svaki četvrti pješak pogine na pješačkom prijelazu. Ovo je crna je statistika koju je jučer u Gradskoj loži u sklopu akcije “Dan ljubaznosti u prometu” iznio tajnik Hrvatskog autokluba Zadar Dinko Brkić. Tamo je, naime, održana dodjela nagrada onim savjesnim vozačima koji su pokazali kulturu poštivanja pravila u prometu, a koje upravo najviše nedostaje, istaknuo je Brkić.
– Nedovoljno se pazi i poštuje druge sudionike u prometu, nedovoljno se poštuje slabije. Samo 40 kilometara na sat pri sudaru pješaka i vozila dovoljno je da 30 posto slučajeva završi smrću pješaka. To su porazne brojke. A moramo imati na umu i to da smo svi mi u stvari pješaci, istaknuo je Brkić.
Deset savjesnih vozača kojima su jučer dodijeljena priznanja i nagrade nasumično su odabrani s liste evidencije koju su sastavili učenici Strukovne škole Vice Vlatkovića. Priznanja su primili: Lucija Vranković, Mario Dukić, Antonio Sinovčić, Marina Šarić, Tomislav Šarović, Tonći Matas, Dina Macura, Milan Perić, Marko Fuzul i Tomislav Glavan. Dodjela priznanja je rezultat akcije pod nazivom “Dan ljubaznosti u prometu” koju je proveo Odbor za promet, Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području Zadarske županije u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zadra i Autoklubom Zadar-HAK te Strukovnom školom Vice Vlatkovića.
Nagrađenima se obratio i župan Zadarske županije Stipe Zrilić, čestitavši im te pozvavši i druge da slijede njihov primjer. A to znači, sigurnu vožnju. Koja prema definiciji tajnika Autokluba Zadar predstavlja onu vožnju u kojoj se uvažava stanje u prometu, stanje kolnika te vlastito psihofizičko stanje.
– Tri su zlatna pravila sigurne vožnje. Poštuj i uvijek čini u prometu ono što je dozvoljeno, nikad u prometu ne čini ono što nije dozvoljno, a ponekad u prometu ne čini niti ono što je dozvoljeno, poručio je Brkić.