Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Proslavlja se 290. godšnjica dolaska Arbanasa u Zadar

26.04.2016. 22:00
Proslavlja se 290. godšnjica dolaska Arbanasa u Zadar


– Program počinje 9. svibnja kada će u Gradskoj loži biti predstavljena monografija “Josip Vladović Relja – Život i književno stvaralaštvo”, autora prof. dr. Isaka Sheme. Dr. sc. Serđo Dokoza govorit će o vremenu u kojem je živio Relja, kaže Maximiljana Barančić
Kulturno-umjetnička udruga Vicko Zmajević Zadar – Arbanasi od 9. do 12. svibnja organizira proslavu 290. obljetnice od dolaska Arbanasa u Zadar. Predsjednica udruge dr. sc. Maximiljana Barančić najavljuje bogat program kojim će se obilježiti gotovo tri stoljeća otkako su Arbanasi došli na ove prostore.
– Program počinje 9. svibnja kada će u Gradskoj loži biti predstavljena monografija “Josip Vladović Relja – Život i književno stvaralaštvo”, autora prof. dr. Isaka Sheme. Sudjelovati će dr. sc. Serđo Dokoza, koji će govoriti o vremenu u kojem je živio Josip Vladović Relja, potom će recenzent Bashimi Kuçuku govoriti o monografiji, a u glazbenom dijelu nastupit će Dina Bušić i Melita Ivković. Pjevat će na portugalskom, a na kraju predstavljanja monografije otpjevat će jednu do dvije pjesme na arbanaškom, najavljuje nam dr. Barančić, koja će moderirati promociju.
Istoga dana, navečer u 19 sati u Narodnom muzeju Zadar, Odjel Muzej grada, otvorit će se izložba likovne udruge ZadArt.
– Svoja djela izložiti će 15-ak autora, likovnih umjetnika, a predstavit će se sa slikama, fotografijama i grafikama, ističe Barančić.
U utorak, 10. svibnja dan je Gospe Loretske, te se toga dana slavi svečana sv. misa u crkvi Gospe Loretske u Arbanasima, s početkom u 18 sati, a potom će se održati i procesija kroz mjesto.
Idućeg dana od 10.30 do 12 sati u Gradskoj loži u Zadru održat će se okrugli stol pod nazivom “Arbanasi i njihov identitet”.
– Predavanje pod nazivom “I on Vicko Zmajević” održati će izv. dr. sc. Vanda Babić, a doc. dr. sc. Klara Bilić – Meštrović i doc. dr. sc. Lucija Šimičić održat će prezentaciju “Istraživanje etnojezičnog vitaliteta zadarskih Arbanasa. Mr. sc. Chiara Cherstich održat će predavanje” Dinamiche identitarie ne quartiere Arbanasi di Zadar”, što je ujedno bio njen magistarski rad. Prof. dr. Isak Shema održat će predavanje “Faik konika o zadarskim Arbanasima”, najavljuje dr. Barančić koja će na kraju okruglog stola recitirati dvije pjesme sutora Šime Dešpalja.
Istog dana, u 17 sati, skidanje je Gospina zlata u crkvi Gospe Loretske u Arbanasima, dok je za 12. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar zakazan svečani koncert u kojem sudjeluju Đani Maršan, Krešimir Perović i klape Kaleta, Donat, Pieta, Klementa, Kandelora, Kalelarga i Tabula. Voditeljica programa je Ana Marušić, a ulaz će biti slobodan.