Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Srednjoškolci pokazali kako oni vide dadaizam

26.04.2016. 22:00
Srednjoškolci pokazali kako oni vide dadaizam


Biti dadaist znači odbijati se o stvari, opirati se svakom taloženju. Reći da, reći ne… Dadaisti su protestirali, šokirali, inscenirali kaos, kako bi predstavili jedan novi početak, jedan novi identitet umjetnosti, pojasnila je Lidia Biočić
Županijska smotra Art dizajn učenika srednjih škola Zadarske županije, čije predstavljanje je održano jučer u Narodnom muzeju – Muzeju grada Zadra, okupila je 11 zadarskih škola. Tema ovogodišnje smotre bila je „Putevima dadaizma”, pa se tako na izložbenim paonima može naći uistinu zanimljivih uradaka.
Jer u nekim slučajevima, dadaist može biti trgovac ili politički agitator više nego slučajni umjetnik, u svojoj uvodnoj riječi kazala je prof. Lidia Biočić.
– Biti dadaist znači odbijati se o stvari, opirati se svakom taloženju. Reći da, reći ne… Dadaistima nije bio cilj ući u enciklopedije likovnih umjetnosti kao još jedan ”izam” u nizu. Odbacivali su logičnu misao i negirali, ne samo društvo, nego i umjetnost. Protestirali su, šokirali, inscenirali kaos, kako bi predstavili jedan novi početak, jedan novi identitet umjetnosti, pojasnila je Biočić.
Mnogobrojne uzvanike pozdravila je i ravnateljica Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn Marjana Bakmaz, dok je čast otvorenja izložbe pripala županu Stipi Zriliću.
– Dadaizam je pokret koji je nastao prije stotinu godina u Švicarskoj. To je oaza u koju su mnogi pobjegli od Prvog svjetskog rata, koji je sam po sebi značio negaciju sustava vrijednosti i relativiziranje moralnih načela. Svi oni koji su se sklonili u Švicarsku htjeli su reći nešto novo, pokrenuti novi sustav moralnih vrijednosti. Sto godina nakon toga možemo se pitati gdje smo sada? Koji sustav moralnih vrijednosti sada imamo? Situacija nije kao što je bila prije stotinu godina, ali imamo značajne krize na svjetskoj razini. Seobe naroda, sukobe, terorizam, krize morala, pa možemo reći da su se u ovih stotinu godina stvari promijenile, ali ih treba popravljati na bolje, poručio je župan te dodao kako je na mladima da svijet ostave boljim.
– Zato je dobro da ste kritični, kako bi loše stvari popravljali, ali trebate biti i aktivni dionici društvenih događanja. Nemojte biti objekti politike, nego i subjekti, budući da na vama svijet ostaje, poručio je župan, poručivši im kako je Hrvatska njihova zemlja te da uzmu sudbinu u svoje ruke i ostanu živjeti u njoj.