Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Botić: HDZ-u i SDP-u ćemo ponuditi manjinsku vlast u Zadru

26.04.2017. 22:00
Botić: HDZ-u i SDP-u ćemo ponuditi manjinsku vlast u Zadru


Osnažena četverogodišnjim političkim iskustvom u županijskom vijeću, u kojem je bila najaktivnija vijećnica, jakom voljom i željom za pozitivnim promjenama, Marjana Botić, nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu na listi Akcije mladih i Mosta, na lokalnim izborima 21. svibnja pokušat će se izboriti za povjerenje birača i preuzeti kormilo Grada Zadra. Iako je ta važna funkcija posljednjih 27 godina u rukama HDZ-a, ova Zadranka otočnih korijena, kaže kako su joj izbori izazov.
U politiku ste ušli prije svega četiri godine. Kako ste se odlučili na to? Što Vam je bio motiv?
– Godinama sam aktivno sudjelovala u radu civilnih udruga kao što su Otočni sabor i Lijepa naša. Kroz taj sam rad shvatila da je potreban i politički angažman jer su neke dobre ideje ostajale samo kao ideje, bez mogućnosti realizacije. Slično sam iskusila i kad smo moja sestra i ja otvorile obrt za turističke djelatnosti i htjele posao proširiti na Dugi otok, na djedovinu. Kako nisam tip za stranke, tek kada se slučajnošću, preko don Ivana Grubišića, ukazala mogućnost nezavisnog djelovanja, nastala je ta kombinacija s Akcijom mladih koja je u samo četiri godine razdrmala politički život Zadra. Kolega Marko Pupić Bakrač i ja smo nezavisni, a Anti Rubeši smo zahvalni na platformi koja nam je omogućila lakši izlazak na izbore uz potpunu slobodu. Na ove izbore izlazimo s našim prirodnim partnerima – Mostom nezavisnih lista, s kojima smo u kontaktu još od 2014. godine kada smo zajedno sudjelovali u kampanji protiv bušenja na Jadranu i protiv termoelektrane u Pločama, gdje je aktivno sudjelovao i sadašnji ministar Orepić. Dobru suradnju imamo i s ostalim listama trećeg puta, kao što su Živi zid i Udruga Franak. Očekujemo naše konačno ujedinjavanje oko protivljenja siromašenju građana porezom na nekretnine iduće godine.
Što očekujete od ovih izbora?
– Temeljem dostupnih informacija iz anketa i podrške koju imamo, vjerujem da će Akcija mladih i Most biti u mogućnosti ponuditi objema stranama, HDZ-u i SDP-u s njihovim koalicijskim partnerima, manjinsku vlast u Zadru! Dakle, za Gradsko vijeće od 31 člana/ica, koalicija HDZ-a s neravnopravnim partnerima desnice i minornih, uz to još i razderana frakcijskim prijeporima Brkić-Plenković, može osvojiti 13-14 mandata, teško 15. SDP u rasulu i bez jasnih odrednica djelovanja, gdje u Zadru nikada nisu ništa ni učinili, može osvojiti nekih 9-10, moguće i manje mandata i tako se izjednačiti s nama, jer su procjene da bi Akcija mladih i nezavisnih i Most mogli dobiti 7-8 ili 9 mandata kao SDP. U tom slučaju scenarij je sljedeći: ili će HDZ i SDP javno koalirati jedni s drugima, ili dati nama mogućnost uređenja grada manjinskom vlašću.
Što to konkretno znači?
– U oba slučaja Akcija mladih i nezavisnih i Most postići će cilj – da se odlučivanje o svakoj točki doista premjesti u Gradsko vijeće gdje se više neće moći tijesnom većinom, kao što je to sve ove godine bila praksa, svaka točka donositi 100 posto jednakim glasovanjem vladajućih, u 100 posto slučajeva! To pokazuje da se odluke nisu donosile kako bi bile korisne za Grad, nego kako je netko drugi to dirigirao, a vijećnici očigledno nisu glasovali sukladno svojoj savjesti. Nemoguće je toliko 100-postotno slaganje kao što je slučaj u Sjevernoj Koreji, a postoji niz primjera kad se sami sa sobom nisu slagali. Najeksponiraniji, u nizu primjera, je onaj vijećnika Rade Šimičevića (HDZ), kad je glasovao suprotno svom potpisu u Inicijativi za Kalelargu. Gradsko vijeće nije imalo nikakvu stvarnu vlast, nego samo formalnu, a to će se promijeniti s koalicijom Akcije mladih i Mosta. Bit će to stvarno mjesto odlučivanja!
Kako to mislite realizirati, odnosno spriječiti?
– Ili će HDZ i SDP pokazati da su u tajnoj koaliciji/dogovoru sve ove godine te javno koalirati, ili će se napokon morati odlučivati u Gradskom vijeću jer Akcija mladih i Most neće dopustiti nikakva “pretrčavanja” kako bi se osigurala većina za donošenje odluka suprotnih željama i interesima građana! Prema anketama, na žalost, u Županiji nećemo moći toliko postići, ali ćemo itekako biti presudni kod donošenja odluka. I ono najvažnije: kao i do sada, bit ćemo presudni da se o svemu raspravlja u javnosti. Kad se napokon premjesti odlučivanje iz jedne interesne točke pod vlašću raznih “poduzetnika”, koji su preko HDZ-ovih ureda godinama gospodarili svime u Zadru tako što su im osiguravali protunarodnu moć da privatiziraju i unište gotovo sva radna mjesta u industriji u Zadru – uspjet ćemo osigurati da se napokon poštuju interesi građana.
Javnost to mora znati i uključiti se u procese donošenja odluka. Akcija mladih i Most će se o svakoj važnoj točki konzultirati s građanima, ali je potrebno da ta javnost stvarno želi sudjelovati, da se odaziva na javne konzultacije, rasprave kojih će biti puno više, da dolazi, obraća nam se pismima, mailovima, na ulici… Samo tako možemo čuti mišljenje najšireg broja ljudi. Nama je to lako jer nismo interesna grupacija, nego dio ljudi i to nam je prirodni način donošenja odluka. Ne ovisimo ni o kome. Pravi smo nezavisni i sada je vrijeme za akciju! Sada ili nikada!