Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mislima iz prošlih vremena do naprednog uma 21. stoljeća

26.04.2017. 22:00
Mislima iz prošlih vremena do naprednog uma 21. stoljeća


U sklopu Festivala znanosti u Ogranku Bili brig Gradske knjižnice Zadar priređena je radionica iz antičke kulture pod naslovom “Zašto zima spava, a proljeće pleše?”. Radionica je održana u suradnji Ogranka, Odjela za klasičnu filologiju, Centra za poduku Tempero i Osnovne škole Zadarski otoci.
Voditeljice su bile dr. sc. Linda Mijić i prof. Ana Fundak, a radionica je imala cilj približiti učenicima antički svjetonazor te poimanje vremena i izmjenu godišnjih doba kroz mitološke priče o Demetri i Perzefoni. Nakon izlaganja i rasprave učenici su mješovitim tehnikama izradili prikaz godišnjih doba u obliku grčkog hrama. Linda Mijić je objasnila otkud ona i studenti filologije na radionici u knjižnici. Naime, Odjel za filologiju ove godine slavi 60 godina od osnutka.
– Ovakvim tipom radionice djeci mlađe dobi otvaramo pogled u jedan daleki svijet koji je zapravo dio ovog našeg svijeta u kojem živimo. Upoznajemo ih s mislima prošlih vremena kako bi djeca razvila napredni um 21. stoljeća. Ovakvim tipom radionice u Gradskoj knjižnici potičemo na povezivanje, promišljanje, akciju te promicanje zdrave sumnjičavosti, otvorenosti i tolerancije, kazala nam je Antonijela Nekić iz Ogranka Bili brig Gradske knjižnice Zadar napominjući kako se u knjižnici rado uključuju u obilježavanje Festivala znanosti. Tako će se pored ove radionice u Ogranku Bili brig održati još jedna radionica pod naslovom “Tajanstvena veza kemije i vremena”.