Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Na marginama izložbe razgovori o nabavci borbenih aviona

26.04.2017. 22:00
Na marginama izložbe razgovori o nabavci borbenih aviona


Četvrto izdanje Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe ASDA 2017. jučer je otvoreno u Spaladium areni u Splitu. Izložba se od 2001. održava svake dvije godine u Splitu pod pokroviteljstvom Vlade RH, a organizator je tvrtka TNT Production Inc. iz Sjedinjenih Američkih Država uz potporu Ministarstva obrane RH. Ove je godine sudjelovanje na ASDA-i prijavilo 63 domaćih i 68 stranih izlagača naoružanja, vojne opreme te drugih proizvoda i usluga povezanih s obrambeno-sigurnosnim sektorom iz 22 zemlje. Dolazak su potvrdile i 33 strane delegacije visokih vojnih i državnih dužnosnika. Zaželjevši dobrodošlicu svim sudionicima, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je ASDA izložba koja predstavlja i putokaz budućih odnosa i sinergijskog djelovanja države i privatnog sektora.
– ASDA se održava kroz svojevrsni oblik javno-privatnog partnerstva, odnosno suradnje gospodarskih subjekata s državnim tijelima u realizaciji projekata u kojemu je prepoznat zajednički interes, rekla je hrvatska predsjednica.
Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević dodao je da se ASDA već u svojim prethodnim izdanjima etablirala kao prvorazredni poslovni događaj. Ministar je pohvalio i kvalitetu i međunarodni ugled hrvatske obrambene industrije, dodavši da će njezini inovativni proizvođači u hrvatskoj vladi i MORH-u uvijek imati sugovornika i partnera.
– ASDA je i mjesto dijaloga, mjesto razmjene gledišta o obrambenim i sigurnosnim pitanjima, rekao je ministar, zaključivši da će ovogodišnja izložba imati svoj doprinos u zajedničkim naporima ka izgradnji globalne i državne sigurnosti.
Za uzvanike, goste i novinare priređena je u ratnoj luci Lora demonstracija združenih vojno-sigurnosnih sposobnosti u kojoj su sudjelovali pripadnici Hrvatske ratne mornarice, Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Zapovjedništva specijalnih snaga. Prvi puta na ASDA-i sudjelovali su i pripadnici američkog Ratnog zrakoplovstva s avionima F-16 iz baze Aviano, te pripadnici američke Ratne mornarice s helikopterom MH-60S Seahawk iz američke baze u Napulju. Skraćenim programom predstavila se i Akro-grupa HRZ-a i PZO-a Krila Oluje te je upriličen skup s F-16 prelet hrvatskog MiG-a 21 Bis.
U sklopu izložbe ministar obrane Damir Krstičević i predstavnici MORH-a i OSRH-a održat će i niz bilateralnih sastanaka s izaslanstvima iz Iraka, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Albanije, Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Kuvajta i Azerbajdžana, a trebalo bi biti riječi i oko nabavke novog hrvatskog borbenog aviona.