Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Posjetiteljski centar kao susret drevnog i modernog

26.04.2017. 22:00
Posjetiteljski centar kao susret drevnog i modernog


Mali Arsenal, obnavljan u sklopu projekta HERA, svečano je otvoren jučer u sklopu Županijskih dana. Riječ je o posljednjem obnovljenom objektu u sklopu projekta za kojeg su sredstva namaknuta iz EU fondova.
Zadar je dovršetkom obnove Malog Arsenala dobio reprezentativan multimedijalni prostor u kojem će svi posjetitelji imati priliku saznati detaljnije o povijesti zadarskih bedema koji su uostalom i dio projekta HERA, a u sklopu kojeg su već prethodno obnovljena Vrata sv. Krešvana i Prolaz cara Augusta.
Za untarnje uređenje Malog Arsenala pobrinuli su se arhitekti Iva Letilović i Igor Pedisić, a ono odražava spoj drevnog i modernog uređenja.
– Prostor Malog Arsenala je niz godina bio poznat samo po vanjskoj fasadi. HERA projekt je počeo prije tri godine u suradnji sa Zadarskom županijom na način da se obnovi dio kulturne i povijesne baštine Zadra. Mali Arsenal je ostatak mletačkog kaštela, srednjovjekovnog, na ulazu u grad. Ovo je ulazna kula u Kaštel, ukratko je ispričao Igor Miletić iz zadarskog Konzervatorskog odjela.
Dodaje kako je ovo vrlo važan projekt u sklopu kojeg će građani i turisti imati priliku vidjeti kako je se grad i njegovi bedemi razvijali kroz povijest.
Uz obnovljenu Kneževu palaču, Mali Arsenal ove sezone dodatno će proširiti turističku ponudu i obogatiti povijesnu i kulturnu baštinu, a uz najavljenu obnovu Trga tri bunara, zadarskih bedema, Muraja, također europskim sredstvima, činit će jednu važnu povijesnu, kulturnu i turističku cjelinu.
Stipe Zrilić, zadarski župan podsjetio je kako je Zadarska županija nositelj HERA projekta vrijednog 327 tisuća eura.
– Projekt obuhvaća stavljanje u funkciju kulturne baštine, a Mali Arsenal postao je posjetiteljski centar, u funkciji turizma i obogaćivanja naše kulturne ponude, kazao je Zrilić, izrazivši nadu kako će ovakvih projekata biti još.
– Sredstva su na raspolaganju, a ako postoji ideja i volja, aktivan i kreativan pristup može se napraviti puno, dodao je Zrilić.
A nakon zvršenih riječi, okupljenima je prezentirana ponuda Malog Arsenala. Na staklenom podu ispod kojeg su vidljivi ostaci srednjovjekovnog zdanja izmjenjuju se zrake svjetlosti dok posjetitelji tuda prolaze. Istovremeno, na velikom digitalnom ekranu prikazuje se nastanak zadarskih bedema kroz četiri stoljeća što će svakako biti zanimljivo za prikazati budućim posjetiteljima.
– Za posjetitelje su i postavljena i dva touch screen ekrana na kojima se može odigrati kviz znanja, sastaviti zadanu fotografiju s nekom od povijesnih znamenitosti Zadra, upisati se u knjigu gostiju, pogledati informacije o Malom Arsenalu ili skinuti mobilnu aplikaciju, kazao je Lovro Jurišić, pomoćnik županijskog pročelnika za razvoj i europske procese.