Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Priroda usklađuje ljepotu, ekonomičnost i funkcionalnost

26.04.2017. 22:00
Priroda usklađuje ljepotu, ekonomičnost i funkcionalnost


U sklopu 16. Eko dana u utorak je u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice održano predavanje na temu „Biomimikrija i obalni ekosustavi”. 
Manifestacija Prirodoslovno-grafičke škole ove godine je ugostila prof. dr. sc. Anamariju Frankić s University of Massachusetts u Bostonu i Sveučilišta u Zadru. Predavanje na temu „Biomimikrija i obalni ekosustavi” ukazalo je kako priroda ima nevjerojatnu sposobnost da uskladi ljepotu, ekonomičnost i funkcionalnost. Koncept biomimikrije, kojemu se široko pristupa u suvremenoj znanosti, sastoji se od analiziranja načela prirodnih sustava i njihovih prenošenja na pojedina rješenja u području tehnologije i dizajna.
– Priroda je u službi funkcije, za razliku od čovjeka koji najčešće radi nefunkcionalno. Jedan od primjera je grbavi kit. Dugo se mislilo da su kvržice na perajama grbavog kita neki zaostaci u evolucijskom procesu. Međutim, nedavno je otkriveno da one poboljšavaju hidrodinamička svojstva i omogućuju lakše kretanje kita kroz vodu. Kada su to rješenje iz prirode ljudi primijenili na vjetroturbine iskoristivost se povećala i do 40 posto, istaknula je Frankić.
Predavanje je izazvalo veliko zanimanje učenika Prirodoslovno – grafičke škole. I sam ravnatelj je izrazio želju za daljnjom suradnjom, a profesorica Frankić je kazala kako bi rado došla i u njihove razrede prenijeti svoje spoznaje.