Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U Zemuniku topli i zdravi obroci, u Lišanima ni jabuke

26.04.2017. 22:00
U Zemuniku topli i zdravi obroci, u Lišanima ni jabuke


Potaknut podatkom kako je u Zadarskoj županiji tek 18,1 posto djece obuhvaćeno projektom školske prehrane, u usporedbi s 95 posto učenika u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, vijećnik Županijske skupštine Drago Čulina na jednoj od prethodnih sjednica postavio je pitanje o stanju organizirane prehrane u županijskim školama. Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, zatražio je nakon toga očitovanja škola u vezi organizacije prehrane, koja je dostavilo 14 škola.
U OŠ Nikole Tesle Gračac trenutačno imaju 120 učenika koji se hrane u školskoj kuhinji i za to dnevno plaćaju po 5 kuna. Od 1. ožujka ove godine uveden je topli obrok, s kuhanjem jednom tjedno, a od sljedeće školske godine planira se kuhani obrok uvesti više puta u tjednu. Škola je u programu Sheme školskog voća, kao i mlijeka u školi, oboje jednom tjedno.
OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Lišanima Ostrovičkim polazi 65 učenika. Iako ima prostor predviđen za školsku kuhinju, zbog zabrane zapošljavanja u javnim službama škola ne može zaposliti kuharicu, te joj jedino preostaje svake godine prikupiti ponude za dostavu obroka za učenike. Te se ponude proslijede Vijeću roditelja koje odabere dobavljača za školsku godinu.
– Uglavnom se radi o gotovim obrocima – raznim pekarskim proizvodima, bez pića i voća. Za taj način prehrane, koji isključivo plaćaju roditelji, prijavi se od 21 do najviše 40 učenika u pojedinom mjesecu. Škola se prijavila za Shemu školskog voća, ali zbog udaljenosti od dobavljača i malog broja učenika školi nikada ništa nije dostavljeno iz tog projekta, navode iz škole. Prijavili su se i u projekt Provedba postupka povlačenja jabuka i mandarina s tržišta za slobodnu distribuciju humanitarnim organizacijama te centrima i ustanovama socijalne skrbi, ustanovama za predškolski odgoj, ustanovama za osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje koje ne sudjeluju u Shemi školskog voća i povrća. Jednom su dobili mandarine i to je bilo sve.
Broj učenika u Osnovnoj školi Privlaka, PŠ Vir, koji koriste školsku kuhinju je 273 od 300, odnosno 91% učenika. Od toga je 170 učenika s područja Općine Vir koja u cijelosti pokriva troškove prehrane, a 103 učenika je s područja Općine Privlaka, gdje roditelji financiraju prehranu. Osnovna škola Privlaka također sudjeluje već tri godine u Shemi školskog voća.
Prilikom opremanja nove matične škole OŠ Petra Zoranića u Ninu bilo je predviđeno opremanje kuhinje, ali su zbog ograničenih sredstava morali smanjivati troškovnik, pa je taj dio, vrijedan 250.000 kuna, otpao. Kada bi se prostor koji je namijenjen za kuhinju opremio, trebalo bi organizirati prijevoz u područne škole, jer nije izgledno da bi samo u matičnoj školi bilo dovoljno učenika da bi se zaposlilo kuhara. Naime, državni pedagoški standard predviđa da je za jedno radno mjesto kuhara potrebno 70 kuhanih jela ili 270 mliječnih obroka, što ne bi mogli ostvariti samo u matičnoj školi.
– Od 27 osnovnih škola kojima je osnivač Zadarska županija njih 14 ima zaposlenog kuhara i provode organiziran program prehrane učenika. Oblik prehrane (tj. hladni ili topli obrok) proizlazi iz zahtjeva roditelja nakon provedenih anketa. Objektivni problem u realizaciji prehrane je zapošljavanje kuhara, za što se sredstva osiguravaju u državnom proračunu, a na snazi je Odluka o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama. Županija financijski, na temelju zahtjeva škole, pomaže u opremanju kuhinja i podizanju standarda prehrane učenika. Što se tiče osnivača nastojat ćemo u okviru svojih zakonskih i financijskim ovlasti, podizati standard i udovoljiti zahtjevima škola, roditelja i učenika, naveo je Šimunić.